Les Corts premien la Fundació Fisabio i les fiscalies contra delictes d'odi

El Parlament valencià ha reconegut aquest 25 d'abril la lluita dels professionals de la ciència contra la Covid-19 i el treball de les fiscalies per a erradicar l'odi a la Comunitat Valenciana

Les Corts fan entrega de l'Alta Distinció Francesc de Vinatea i el Premi Guillem Agulló / À Punt NTC

Aquest diumenge 25 d'abril, dia de les Corts, com cada any es commemora l'aniversari de la Batalla d'Almansa de 1707. Aquesta derrota va comportar la pèrdua de les institucions i de les lleis pròpies valencianes.

Enguany el Parlament valencià fa entrega de l'Alta Distinció Francesc de Vinatea a la fundació Fisabio per la seua contribució a la lluita contra la Covid-19 i del Premi Guillem Agulló a les fiscalies contra els delictes d'odi. Així, l'hemicicle ha fet valdre el treball silenciós dels i les professionals que treballen per a erradicar el discurs d'odi a la Comunitat Valenciana.

L'any passat totes les activitats es van d'haver de reconvertir a digitals per la pandèmia, però enguany tornen a ser de tipus presencial amb un aforament reduït gràcies a la millora de la situació sanitària,

Seqüenciació del genoma de la Covid-19

Els laboratoris de Fisabio han sigut reconeguts per seqüenciar el genoma de la Covid-19 i també de cadascuna de les noves variants. Com ha explicat a À Punt Notícies l'investigador i catedràtic en Genètica Fernando González-Candelas, "el que aconseguim és saber quines variants tenim, quines mutacions van apareixent, quines variants s'estenen". Lucía Martínez, cap de l'Àrea de Seqüenciació, ha volgut destacar que "per això ens hem convertit en un centre de referència en l'àmbit d'Espanya".

Fisabio també han certificat l'eficiència de les vacunes. Com explica Javier Díez, cap de l'Àrea d'Investigació en Vacunes, "les dades aportades per la Comunitat Valenciana a través de Fisabio han sigut clau per a tota la presa de decisions sobre la seguretat de'AstraZeneca a Europa". A més, els laboratoris han fet més de 27.000 PCR, fins a 600 per dia.

Lluita contra els delictes d'odi

Pel que fa al Premi Guillem Agulló, és per a tots els i les professionals que treballen en les fiscalies contra els delictes d'odi, que persegueixen els delictes d'odi i discriminació i donen suport a les víctimes.

Susana Gisbert, fiscal corordinardora de Delictes d'Odi de València, ha emfasitzat que '"la nostra missió és la de protegir les víctimes més vulnerables, i sens dubte les persones víctimes de delictes d'odi ho són". Aquest guardó reconeix cada any les iniciatives que destaquen en la lluita contra la xenofòbia, el racisme i els delictes d'odi.

També et pot interessar

stats