"Els russos no saben què fer amb Mariano"

La parella del valencià de 75 anys detingut a Ucraïna fa prop d'un any que denuncia que Rússia no n'ha confirmat ni l'arrest ni el trasllat a una presó de Crimea

El valencià Mariano Garcia Calatayatud, de 75 anys, a Ucraïna
El valencià Mariano García Calatayatud, de 75 anys, a Ucraïna / À Punt NTC

Fa dies des que Vicenta va decidir apagar la televisió al seu pis de Benimodo (Ribera Alta). L'alteraven les notícies de la visita de Pedro Sánchez a Ucraïna. Creu que el govern espanyol podria fer molt més pel seu germà, Mariano Garcia Calatayud (Carlet, 1948), detingut el 19 de març del 2022 per les tropes russes a Kherson després de l'entrada dels militars a la ciutat, capital d'una de les regions que hui estan sota el control parcial de Moscou.

"El dos de febrer va ser el seu aniversari i em vaig fartar a plorar. Complia 75 anys", lamenta Vicenta. Assegura que se sent "molt desenganyada" amb la gestió del Ministeri d'Afers Estrangers. "Es preocupen d'enviar armes, però no de retornar un ciutadà espanyol" ens diu en una conversa telefònica.

A punt de complir-se un any de la detenció de Mariano, l'amic i portaveu ocasional de la família, Paco Santiesteban, es mostra pessimista. Només sap del valencià per companys de la presó i les notícies no són bones. "Que estava malament, que havia perdut molt de pes, que li faltaven pastilles per al cor, que no podia menjar bé per la boca...". "Estic preocupat. No hi ha proves que siga viu. En el fons pense que ni ho és. En una presó russa no pot estar bé", assenyala Santiesteban.

Testimonis presencials han acreditat la detenció de Mariano a Kherson (al sud d'Ucraïna) durant una manifestació contra l'ocupació russa. El valencià s'havia significat com a activista proucraïnés a la regió del Donbass, on portava ajuda humanitària. Des de març ningú del seu entorn d'amistats ucraïnés l'ha vist en persona. Ni tan sols Tatiana, la seua parella. A través de companys de cel·la i presó saben que l'han traslladat a Simferòpol, el centre administratiu de Crimea, (annexionada per Rússia el 2014), a 300 quilòmetres de distància.

No hi ha cap confirmació oficial de la detenció de Mariano. Els russos el tenen retingut però no l'acusen. Fingen que no el tenen

"Puc assegurar que Mario és viu. Al 100%. Però no puc comunicar-me amb ell. Ni tan sols puc portar-li coses calentes o menjar a la presó. No deixen que Mario es comunique" ens explica Tatiana en una conversa per WhatsApp. Està molt preocupada per la salut física i mental del valencià. "Li costa estar a soles i assumir les seues limitacions. Està molt pressionat psicològicament", ha contat als serveis informatius d'À Punt.

"No hi ha cap confirmació oficial de la detenció de Mariano" —denuncia Tatiana— "Els russos el tenen retingut, però no l'acusen. Fingeixen que no el tenen. I és molt trist. (...) Fa quasi un any que està a la presó. I durant tot aquest temps només l'han interrogat una vegada. Aquest és el dolor més gran. Els russos no saben què fer amb ell".

Destaca que Mariano no està en una presó ordinària, sinó en un centre de detenció per a civils del Servei Federal de Seguretat (FSB), hereu de l'antic KGB, a Crimea. Per això no ha pogut accedir-hi ni la Creu Roja Internacional, que té un expedient obert sobre el valencià. Creu que Rússia manté la parella en uns llimbs legals deliberadament. Com a pres civil, la seua detenció per autoritats militars violaria la Convenció de Ginebra. Diu que hi ha havia altres estrangers presos (un francés i un lituà) que han alliberat després destar mesos retinguts. Simplement, els deixaren al carrer, sense cap certificat, amb un telèfon mòbil perquè telefonaren a la família.

Mariano i Tatiana, en una de les últimes fotos abans de la detenció
Mariano i Tatiana, en una de les últimes fotos abans de la detenció / À Punt NTC

Una acusació formal beneficiaria l'alliberament de Mariano, ja que aportaria una prova oficial de la detenció, que permetria reclamar-ne l'eixida. Per això l'objectiu més immediat, explica, és trobar "proves oficials" de la detenció. "Hem fet peticions oficials amb un advocat, però em diuen que Mariano no és a Rússia", adverteix.

L'Audiència Nacional ha obert una investigació per la desaparició de García Calatayud i el Ministeri d'Afers Estrangers ha posat un diplomàtic a treballar en el cas. Tanmateix, À Punt no ha rebut resposta a la petició al departament de José Manuel Albares de conéixer les gestions que s'han realitzat per a alliberar el valencià. La parella de Mariano demana més implicació al govern espanyol. "El Ministeri d'Afers Exteriors espanyol hauria de cooperar més amb la part ucraïnesa. És evident que les sol·licituds directes a la Federació Russa no donaran cap resultat. Però a Ucraïna hi ha organismes que s'ocupen de les negociacions sobre l'alliberament dels presos. Hi ha l'experiència d'alliberaments. Espanya proporciona molta ajuda a Ucraïna amb equipament militar. Cal esforçar-se més", ens insisteix.

Els russos són delinqüents. Han segrestat una persona senzilla a què no poden acusar de res. Aquesta és la norma en la societat russa. No a Ucraïna. Per això resistim l'ocupació

Ha posat el cas en coneixement de govern d'Ucraïna i del Defensor del Poble, perquè l'incloguera en la llarga llista de presos civils. L'ombusmdam ucraïnés Dmytro Lubinets va lliurar els noms a la seua homòloga russa en una reunió a Turquia. Ucraïna demanava posar en llibertat les persones amb més de 70 anys i amb malalties, com Mariano. "Realment espere tindre sort. Però la part russa encara no s'hi ha posat d'acord", lamenta. Tatiana ens conta que també ha activat una apel·lació al Tribunal Europeu de Drets Humans per la "detenció il·legal" del valencià, mentre espera que fructifiquen les gestions de la Creu Roja Internacional.

Però el temps passa. La incertesa continua. I augmenta tant la preocupació com el deteriorament de la salut de Mariano, d'edat avançada i malalt del cor. "Els russos són delinqüents. Van robar una persona senzilla a la qual ni tan sols poden acusar de res i el van privar de llibertat. Entens? Aquesta és la norma per a la societat russa. No és així a Ucraïna. Això ens fa molt diferents. I per això resistim l'ocupació russa".

També et pot interessar

stats