L'Audiència Nacional obri una investigació per la detenció a Ucraïna del valencià Mariano Garcia

La família i les amistats ucraïneses medien amb la Creu Roja per a incloure Garcia en un intercanvi de presos 

L'activista valencià Mariano Garcia Calatayud en una entrevista a un canal de televisió d'Ucraïna
L'activista valencià Mariano Garcia Calatayud en una entrevista en un canal de televisió d'Ucraïna / À Punt NTC

L'Audiència Nacional ha obert una investigació per la desaparició a Ucraïna del valencià Mariano Garcia, l'únic ciutadà espanyol detingut per les forces russes en el conflicte. L'home, nascut a Carlet (Ribera Alta) i de 74 anys, va ser arrestat al març quan es manifestava a Kherson contra l'ocupació militar russa. Garcia està desplaçat a Ucraïna des de fa anys, on fa entregues regulars d'ajuda humanitària a civils i militars ucraïnesos en les regions prorusses de l'est, que ara Moscou integrarà en les seues fronteres.

Aquest dijous, agents de la Policia Nacional van prendre declaració en la comissaria de Gandia (Safor) a Paco Santiesteban, un amic de Mariano que fa d'enllaç entre la família i les amistats ucraïneses del carletí. El dia anterior Santiesteban va comunicar a la delegació del govern espanyol que tenia novetats sobre el parador del valencià: "Una amiga ucraïnesa em va dir que havia parlat amb un pres d'intercanvi que havia compartit cel·la amb Mariano, i que aquest li va confirmar que estava en un centre penitenciari de Crimea".

Es tracta de la presó de Simferòpol, segons ha explicat a À Punt una ucraïnesa, companya de voluntariat de Mariano, que resideix a Kriví Rih, una població a 200 quilòmetres de la central nuclear de Zaporíjia. La dona també ha prestat declaració telemàticament a la policia espanyola, per orde de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que ha interrogat igualment altres amistats de Mariano al país. Ens conta que el valencià comparteix cel·la amb l'alcalde d'un municipi ucraïnés, que va informar de la presència del valencià a un periodista local en una entrevista. A través d'aquesta font sap que Mariano està molt més prim, però encara amb bon ànim.

Mediació de la Creu Roja per a un intercanvi de presos

Els amics ucraïnesos del carletí l'han inclòs en una llista de la Creu Roja Internacional per a futurs intercanvis de presos amb Rússia, amb l'expedient UAK-103811. Tenen l'esperança que puga formar part d'alguna permuta, com les que ha gestionat el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, un dels interlocutors que encara operen entre Rússia i la Unió Europea.

La família de Mariano ha confirmat a À Punt que dilluns es reuniran amb membres de la Creu Roja a València per a abordar les possibilitats reals que el valencià quede lliure en aquest tipus d'operacions.

L'amiga ucraïnesa de Mariano ens assegura que el valencià estava "en una llista negra" russa, pel seu voluntariat a favor d'Ucraïna. Insisteix a desmentir que siga cap "combatent", com han publicat alguns mitjans a partir de les fotografies que Mariano s'hi feia amb els militars ucraïnesos als quals entregava regularment aliments i mantes. "Portàvem ajuda humanitària a la població civil en zones de guerra de Lugansk i Donetsk. Que també va ajudar els batallons i els soldats? Sí. Però d'ací a 'combatent'... Mai!", ens conta en una conversa per WhatsApp.

Les novetats sobre el parador de Mariano, lluny de tranquil·litzar han portat més nerviosisme a la família del valencià, que resideix a Benimodo (Ribera Alta). "Estan amb l'esperança que puga eixir lliure, però també amb molta angoixa", ens explica Santiesteban. À Punt ha parlat amb la germana del valencià per telèfon, que en una conversa curta ens han traslladat l'esperança que l'acció de la justícia espanyola i la mediació de la Creu Roja contribuïsquen a alliberar el germà.

Paco Santiesteban, l'amic de Mariano Garcia, que media entre la família i l'entorn del valencià a Ucraïna
Paco Santiesteban, l'amic de Mariano Garcia, que media entre la família i l'entorn del valencià a Ucraïna / À Punt NTC

També et pot interessar

stats