"A Mariano el mantenen retingut perquè portava documents que el vinculen amb l'exèrcit ucraïnés"

El fill d'un valencià que resideix a Kherson confirma una reunió amb tropes russes per a negociar l'alliberament del jubilat de Carlet

L'activista Mariano Garcia Calatayud, en una imatge d'arxiu
L'activista Mariano García Calatayud, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Quan es compleix un mes de l'inici de la invasió a Ucraïna, el valencià Mariano García Calatayud suma el quint dia detingut per soldats russos a Kherson. L'entorn ucraïnés del jubilat de Carlet ha pogut confirmar que està viu i ha aconseguit tancar una "reunió d'alt nivell" amb els militars per a conéixer exactament de què se l'acusa i intentar negociar el seu alliberament. Serà a les 16:00 hores, les 15:00 a Espanya. 

La informació l'ha confirmada a A La ventura Julio Suárez, un veí d'Altea, a través del seu fil, Vitali, que també viu a Kherson, la primera localitat que va caure en mans de tropes russes. 

Segons ha pogut saber Vitali, explica son pare, "el problema és que [Mariano] portava documents que el vinculen amb l'exèrcit d'Ucraïna... algun tipus de carta que diu que era col·laborador, o que estava fent-ho de manera activa".

Cal recordar que en els últims anys Mariano ha estat portant ajuda humanitària a personal civil i militar de la zona del Donbass, en ple conflicte entre l'exèrcit ucraïnés i les faccions separatistes prorusses. Uns desplaçaments que necessitaven del salconduit militar de Kíiv.

Les gestions locals a Ucraïna estan produint-se de manera independent i en paral·lel a les del Ministeri d'Afers Estrangers, que dilluns passat va activar el protocol per a localitzar i aclarir la situació de l'activista de Carlet, que és el primer espanyol detingut en el conflicte. Unes gestions que complica l'eixida de l'ambaixada espanyola de Kíiv, la qual es va desplaçar a Polònia en vespres de la guerra. 

També et pot interessar

stats