La família de Mariano García desmenteix l'alliberament, perquè falta la confirmació oficial i que done senyals de vida

L'Oficina d'Informació Diplomàtica del Ministeri d'Afers Estrangers ha informat À Punt que no té cap evidència sobre l'alliberament i que continua investigant el parador de l'activista de Carlet

L'activista Mariano Garcia Calatayud, en una imatge d'arxiu
L'activista Mariano García Calatayud, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La família de Mariano García Calatayud, el jubilat de Carlet capturat per tropes russes a Kherson, continua amb l'ai al cor, tot i la notícia del presumpte alliberament, que aquest dijous ha avançat l'agència Ukrinform. L'entorn de l'activista a la Ribera Alta ha manifestat a À Punt la inquietud pel fet que l'home, de 74 anys, encara no s'ha posat en contacte amb els familiars més directes, els fills i germans que té a la Comunitat Valenciana, que asseguren que no han rebut informació sòlida sobre la fi de la detenció. 

Les últimes hores un portaveu consular ha assegurat a la família de Mariano que no poden certificar-ne l'alliberament. Fonts de l'Oficina d'Informació Diplomàtica del Ministeri d'Afers Estrangers han confirmat a À Punt aquest extrem: no tenen informació precisa i mantenen oberta la investigació a través de diferents serveis consulars i de l'ambaixada de Kíiv —ara desplaçada a Polònia— a fi de poder concretar-ne el parador i l'estat de salut.

L'encreuament de declaracions i els anuncis contradictoris que les últimes hores han fet algunes amistats de Mariano García a Kherson no han fet més que augmentar la preocupació de la família. Fonts de l'entorn del jubilat carletí insisteixen a desmentir l'alliberament i asseguren que estan "afonats i patint" per l'allau d'informacions dels últims dies. Donen per fet que, si estiguera lliure, ja s'hauria posat en contacte amb ells d'alguna manera. 

Diversos testimonis asseguren que a Mariano García el van detindre soldats russos dissabte durant una manifestació a Kherson, ciutat sota control de l'exèrcit d'invasió, on García resideix des de fa anys. Des d'allí ha desplegat activitat de voluntariat per a l'entrega d'ajuda humanitària a zones de conflicte, amb una clara significació per la causa ucraïnesa. Des de la detenció, García no respon al telèfon ni ha donat senyals de vida per les diferents xarxes socials amb què acostuma a comunicar-se amb el seu entorn. Aquest dijous diversos activistes de Kherson van celebrar el presumpte alliberament de Mario —que és molt conegut a la zona— després d'una presumpta negociació amb les tropes russes, que va avançar en el programa A la Ventura el pare de Vitaly Suárez, un jove resident a la ciutat: una informació que no confirma el Ministeri d'Afers Estrangers d'Espanya. 

L'home que va anunciar ahir que Mariano havia estat alliberat s'ha retractat aquest divendres i ha explicat que tant ell com la persona que havia fet d'intermediària amb l'exèrcit rus —i que ja ha aconseguit alliberar diverses persones durant el conflicte— havien sigut víctimes d'un engany de les tropes que el van detindre. "Hem caigut en la mentida de la que fórem víctimes", afig.

Segons ha publicat en la pàgina de Facebook El Diario de Vitaly Ucrania, l'exèrcit rus va assegurar a la persona intermediària que alliberarien Mariano però, quan va anar a arreplegar-lo a l'hora acordada, li digueren que havia marxat pel seu propi peu. Aquesta persona se'n va anar a casa de Mariano a esperar-lo, però va haver de marxar a la seua abans que començara el toc de queda. Aquest matí tant aquesta persona com l'autor del missatge i el fill l'han buscat per tots els llocs de la ciutat on pensaven que podria estar i no l'han trobat, raó per la qual han tornat a la comissaria on Mario està detingut. Allí els han informat que no el podran entregar a les autoritats espanyoles fins que Kherson no forme part oficialment de la Federació Russa. 

També et pot interessar

stats