Afers Estrangers investiga la possible detenció de l'activista valencià Mariano Garcia per tropes russes a Kherson

L'entorn ucraïnés de l'home ha informat la família que soldats russos se l'emportaren en un vehicle després d'una manifestació

mario 02
El carletí Mariano García, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Mariano Garcia Calatayud, l'activista proucrainés de Carlet de 74 anys que en fa huit que viu a Kherson, una ciutat del sud del país sota domini rus, podria haver sigut detingut per les tropes del Kremlin. Olena, una amiga ucraïnesa de l'home, ha informat la família que soldats russos se l'han emportat després d'una manifestació contra la invasió. "Em va dir que uns companys d'ells d'Ucraïna veieren com els russos el pujaren dalt d'un cotxe i no sabem res més" —explica Vicenta Garcia, la germana— "el mòbil sona, però no l'agarra".

Olena, que viu en una altra localitat, ha explicat a À Punt que va rebre la informació a través d'un amic comú a Kherson, que va ser testimoni directe de la detenció i que vol mantindre l'anonimat per precaució. Aquest la va informar que soldats russos arrestaren Mario vora les 13 hores del passat dissabte 19 de març juntament amb altres participants d'una protesta pacífica que els militars avortaran a tirs. "Hem de salvar Mario", reclama Olena, que adverteix que el valencià està en llista negra de Rússia pel seu activisme proucraïnés.

La família va mantindre l'última conversa telefònica amb Mario el passat dijous, quan la germana va instar-li infructuosament, per enèsima vegada, que deixara Ucraïna: "Li vaig dir, vine-te'n cap ací que mira el perill que hi ha. I ell em va dir que, de moment, no, que 'jo estic ajudant i de moment no hi pense anar'". Els serveis informatius d'À Punt encara pogueren contactar-li l'endemà, quan l'activista va donar-nos testimoni i va facilitar-nos vídeos de la resistència pacífica de la ciutadania de Kherson contra l'ocupació russa. "El poble està unit, això és el que no esperava Putin, que ací hi haguera la unió que hi ha", comentava en aquesta última conversa des de l'urbs, un municipi de 280.000 habitants a la ribera del mar Negre.

La delegació del govern a la Comunitat Valenciana ha donat part al Ministeri d'Afers Estrangers perquè aclarisca en quina situació es troba l'home, que, en cas de confirmar-se l'arrest, es convertiria en el primer espanyol detingut per l'exèrcit rus a Ucraïna. "Hem tingut coneixement aquest matí [dimarts] i hem passat el cas a Afers Estrangers, ha informat a À Punt la delegada del govern, Gloria Calero. Al migdia el departament que lidera el ministra José Manuel Albares ha confirmat a À Punt que l'ambaixada de Kíiv (actualment desplaçada a a Varsòvia) i els serveis d'emergència consular ignoren el destí de Garcia i estan tractant d'averiguar el seu pararador. 

"Pinta molt malament" adverteix Paco Santiesteban, un amic de Mariano que està fent d'enllaç entre la família i l'entorn ucraïnés de Mariano. "Aquest matí he rebut un nou WhatsApp d'Olena [l'amiga ucraïnesa] i no saben res nou. Estic molt preocupat perquè ell és molt valent, un milhòmens, i anava per allí amb polseres ucraïneses i era fàcil d'identificar pels russos. L'havien aconsellat que marxara, però no feia cas".

Fa huit anys des que Mariano Garcia (Carlet, 1948) un funcionari jubilat amb residència habitual a Benimodo (Ribera Alta) va marxar a Ucraïna. Allí va fundar el Centre Humanitari d'Ajuda als Refugiats, una associació a través de la qual fa entregues regulars d'ajuda humanitària a la població i els militars ucraïnesos de la zona del Donbass, la regió prorussa que reclama la independència.

També et pot interessar

stats