Rússia reprén els atacs a Mariúpol i Volnovakha després del fracàs de l'alto el foc

Milers d'ucraïnesos protagonitzen un èxode desesperat davant de l'avanç de l'exèrcit rus

Últimes imatges des d'Ucraïna

L'exèrcit rus ha représ els atacs a les ciutats de Mariúpol i Volnovakha, al sud-est d'Ucraïna, després que el país ha denunciat incompliments en l'alto el foc acordat per a l'evacuació de civils.

L'obertura de dos corredors humanitaris programada per a aquest dissabte ha quedat cancel·lada poc després de començar. Segons ha denunciat l'Ajuntament de Mariúpol, la treva pactada no s'estava complint i els bombardejos han continuat a la zona de 9:00 a 14:00, hora local (10:00 -15:00, hora espanyola), quan estava programat l'alto el foc. 

Per això, l'Ajuntament ha resolt paralitzar temporalment el procediment i ha fet una crida als ciutadans que es desplaçaven perquè tornaren als refugis.

A Kíiv, la capital milers de ciutadans continuen fugint de la guerra davant de l'avanç de les tropes russes, que segons diverses fonts estan a poc més de 20 quilòmetres de la ciutat. Ucraïna es buida i les cues de persones que es formen a les fronteres dels països veïns són cada vegada més llargues.

Lviv, la porta cap a l'exili des d'Ucraïna

Centenars de dones i xiquets continuen arribant a l'estació de trens de la ciutat de Lviv, a l'oest d'Ucraïna. La xarxa de ferrocarrils ha reforçat el servei de trens per a desplaçar les persones que fugen dels atacs russos a l'est. Entre quatre i cinc trens ixen cap a Polònia cada dia, però els viatgers tenen l'orde de portar equipatge lleuger, perquè transporten més persones del que es recomana.

Segons l'ONU, es preveu que aquest cap de setmana la xifra de persones que han escapat del país arribe al milió i mig, fet que la converteix la crisi de refugiats que més ràpidament ha avançat a Europa des de la Segona Guerra Mundial. 

Polònia i Romania són les principals destinacions dels refugiats ucraïnesos. En concret, a Polònia han arribat 106.000 persones procedents d'Ucraïna en només 24 hores, la xifra més elevada des que va començar l'ofensiva de Rússia. Aquest nombre se suma als 650.000 desplaçats que hi havien arribat prèviament, fent de Polònia el principal país d'acolliment i Medyka, a la frontera, on més persones s'aglutinen.

A Romania han arribat 200.000 persones, però s'estima que més del 60% ja han eixit del país rumb a altres destinacions, principalment a Europa central i occidental. Les autoritats romaneses i algunes ONG creuen que, després d'una primera onada de refugiats amb mitjans i recursos per a continuar el viatge, n'arribarà una altra de ciutadans amb menys recursos i menys possibilitats d'eixir de Romania. Eslovàquia i Hongria també han acollit un gran nombre de refugiats ucraïnesos.

Putin equipara les sancions occidentals a "una declaració de guerra"

El president rus, Vladímir Putin, ha assegurat aquest dissabte que les sancions d'Occident li semblen una "declaració de guerra". En aquesta línia, ha remarcat que qualsevol intent de crear una zona d'exclusió aèria a Ucraïna per altres països implicaria una involucració directa en activitats militars.

Putin ha emfasitzat que únicament soldats professionals estan participant en el que qualifica d'una "operació militar especial" a Ucraïna i que tot està funcionant "segons el pla".

Els mitjans de comunicació deixen d'informar des de Rússia

Radiotelevisió Espanyola, l'Agència Efe, la BBC i CBS són alguns dels mitjans de comunicació que han suspés temporalment l'activitat informativa a Rússia. La decisió s'ha produït arran de l'aprovació d'una nova llei que preveu penes que arriben a quinze anys de presó per divulgar el que les autoritats puguen considerar "informació falsa" en relació amb la guerra a Ucraïna. Continuaran informant del conflicte des d'Ucraïna i llocs pròxims.

També et pot interessar

stats