La Unió Europea acorda protegir temporalment refugiats d'Ucraïna

Ho farà activant per primera vegada una directiva europea que existeix des de 2001

Refugiats ucraïnesos al pas fronterer de Vysne Nemecke, a Eslovaquia
Refugiats ucraïnesos al pas fronterer de Vysne Nemecke, a Eslovaquia / Martin Divisek (Efe)

Els països de la Unió Europea (UE) han tancat aquest dijous un acord polític per a atorgar una protecció temporal als refugiats que arriben des d'Ucraïna, que són ja quasi un milió, a través d'una directiva de 2001 que serà activada per primera vegada.

Així ho ha anunciat el ministre francés, Gérald Darmanin, que ocupa la presidència semestral del Consell Europeu, a través d’un missatge en el seu compte de Twitter. "Acord històric en ocasió de la reunió de ministres d'Interior de la UE. La Unió Europea acordarà una protecció temporal per als que fugen de la guerra a Ucraïna", ha publicat. 

Per la seua banda, la comissària europea d'Interior, Ylva Johansson, també ha valorat l’acord amb una publicació a aquesta xarxa social subratllant que "la UE està unida per a salvar vides". 

Una llei amb més de vint anys d'antiguitat

Els Estats membres han donat llum verda a una legislació que va ser aprovada després de les guerres dels Balcans després de la desintegració de Iugoslàvia, però no havia sigut activada fins hui.

La norma facilitarà a les persones que hagen fugit d'Ucraïna, siga com siga l'estat membre on es troben, un permís de residència, accés al mercat laboral i a l'habitatge i assistència mèdica i social.

La llei està dissenyada en particular per a oferir protecció immediata a persones que arriben de manera massiva a territori comunitari i no poden tornar als seus països per guerres, violència o violacions dels drets humans. En principi és aplicable durant un any, ampliable fins als tres i s'estendria també a la ciutadania no ucraïnesa però resident al país. 

Suport "per descomptat" d'Espanya

El secretari d'estat de Seguretat espanyol, Rafael Pérez Ruiz, s’ha mostrat favorable a l’activació d’aquesta llei. "Espanya, per descomptat, donarà suport a l'activació de la directiva sobre protecció de caràcter temporal que donarà la possibilitat a la ciutadania ucraïnesa que estiga fugint d'aquesta situació de poder desplaçar-se lliurement pels països de la Unió i, fins i tot, poder arribar a residir-hi", ha indicat a la seua arribada a la reunió.

Pérez Ruiz ha explicat, a més, que Espanya compta amb una important diàspora d'ucraïnesos, entre 100.000 i 120.000 persones que serviran de base per a ajudar els seus compatriotes fugits de la guerra.

La trobada de ministres d'aquest dijous ha tingut lloc després de la reunió d'emergència que van celebrar diumenge passat, després de la qual va començar a preparar-se l'activació de la normativa.

També et pot interessar

stats