Es busquen cases de lloguer al territori valencià per a les famílies ucraïneses refugiades

Les ONG i la Generalitat fan una crida perquè les acollides de menors sense familiars es facen a través del sistema de protecció i posar així traves a les màfies

Reunió de la comissió que gestionarà les necessitats i els recursos a l'abast de la població refugiada que arribe al territori valencià
Reunió de la comissió que gestionarà les necessitats i els recursos a l'abast de la població refugiada que arribe al territori valencià / À Punt NTC

Pisos de lloguer per a les famílies desplaçades que arriben fins a la Comunitat Valenciana fugint de la guerra. És una de les principals necessitats, juntament amb la cobertura de les necessitats bàsiques d’alimentació, roba o higiene, a més de l’accés als serveis sociosanitaris o educatius, que presenten les famílies que estan arribant al territori valencià a causa de la invasió russa.

"Fan falta persones que oferisquen lloguers, persones que tinguen un immoble, i que cobraran un lloguer garantit, a través de les ONG per a allotjar les famílies desplaçades", explicava la vicepresidenta del Consell i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en finalitzar la reunió de la comissió mixta d’acollida a les persones refugiades, que coordinarà les peticions d’ajuda, així com els oferiments de la mateixa que puguen proporcionar les institucions públiques, les empreses privades i els particulars.

A través d’aquesta comissió, s’elaborarà un llistat de tots els recursos disponibles que oferisca el conjunt de la societat valenciana per a posteriorment fer-los arribar als ucraïnesos que els puguen necessitar.

"El que farem serà organitzar i coordinar l’atenció a les persones que vinguen: oferir-los les prestacions socials, la justícia gratuïta, l’escolarització dels menors, una targeta sanitària perquè puguen tindre atenció sanitària i, a més hem de detectar també els menors que arriben sense cap referent familiar", ha detallat Oltra.

En referència a aquesta situació, tant la consellera de Polítiques Inclusives com les ONG que treballen en la infància i que també integren aquesta comissió han fet una crida per a recordar que no es poden acollir menors que no vinguen acompanyats si no és a través del sistema de protecció.

El director de Save the Children a la Comunitat Valenciana, Rodrigo Hernández, ha assenyalat que en molts casos, les famílies que estan arribant a la frontera són només dones amb els seus fills menors d’edat, ja que els homes es queden a Ucraïna per a integrar les milícies, i aquestes són famílies "extremadament vulnerables".

Tant la consellera com el responsable d’aquesta organització internacional a la Comunitat Valenciana, han insistit que aquestes dones i menors poden convertir-se en víctimes de les màfies, la qual cosa obliga a extremar les precaucions per a evitar que siguen objecte de tràfic de persones. "Estem molt preocupats per la situació d’aquestes famílies", remarcava Hernández.

Es detecten les primeres arribades

Mónica Oltra ha assegurat que ja estan arribant al territori valencià les primeres famílies ucraïneses pels seus propis mitjans, encara que la Generalitat no disposa encara de dades. Les peticions d’atenció a través dels serveis socials, del sistema sanitari i de l’educatiu permetran fer una primera estimació en els pròxims dies, segons ha apuntat la consellera.

Així mateix, Oltra ha fet una crida a la ciutadania perquè no caiguen en les trampes dels estafadors, i perquè qualsevol ajuda, donació material o econòmica que vulguen destinar a les persones refugiades la facen arribar a través del sistema oficial de protecció a aquest col·lectiu. 

També et pot interessar

stats