Com viu la població ucraïnesa el conflicte bèl·lic?

Moltes persones fugen del país, però la major part continua patint els estralls de la guerra

La guerra a Ucraïna fa créixer la crisi de les persones refugiades / À Punt NTC

Les fronteres d'Ucraïna s'han convertit en un encreuament de camins entre les persones que fugen de la guerra ―majoritàriament dones, xicalla i ancians― i les que entren al país per combatre l'exèrcit rus ―homes, sobretot.

Però malgrat els milers de persones refugiades que han travessat les fronteres dels països veïns ―que l'Organització de les Nacions Unides xifra ja en més de 660.000 persones― la major part de la població ucraïnesa continua al país com a testimoni de l'ocupació russa i vivint els bombardejos des dels refugis.

Els semblants adustos de les persones adultes, preocupades i atemorides per la manca d'aliments i medecines, contrasten amb les cares despreocupades de les criatures que viuen el conflicte alienes al que ocorre fora de les parets dels refugis. Una població atrapada en la guerra i convertida, via mòbil, en testimoni directe del conflicte.

Valencians a Ucraïna

Entre les persones que s'han desplaçat a Ucraïna per ajudar, À Punt NTC ha trobat dos valencians: Mario García, de Carlet (Ribera Alta) i Vitali, de Santa Pola (Baix Vinalopó).

Mario conta que els soldats ucraïnesos estan afrontant el conflicte amb molta valentia, mentre que Vasili explica que les tropes russes ja han pres el centre de Kherson ―una ciutat ubicada entre Crimea i Odessa― un fet que els ha obligat a tancar-se a casa i els impedeix eixir a ajudar la gent.

A la població ucraïnesa se li acaben els recursos i demanen que l'ajuda humanitària arribe fins a l'interior del país.

També et pot interessar

stats