Més de 500.000 persones han fugit ja de la guerra a Ucraïna

Acnur assenyala que la majoria han travessat la frontera amb Polònia, però també estan arribant a Romania, Hongria i Moldàvia

Més de 500.000 persones han fugit ja de la guerra a Ucraïna

Les últimes dades actualitzades per l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) aquest dilluns de matí xifren ja en més de mig milió les persones que han travessat les fronteres ucraïneses fugint de la guerra. 

La majoria han travessat la frontera amb Polònia, on les cues per a abandonar Ucraïna arriben fins als 15 quilòmetres i van en augment perquè cada vegada són més les persones que volen deixar el país. Però no només Polònia està rebent els refugiats i refugiades, també estan creuant cap a Romania i, en menor mesura, cap a Hongria i Moldàvia. 

Aquesta vegada no ha ocorregut com el 2015, quan les persones que fugien de la guerra al Pròxim Orient es trobaren les portes d’Europa tancades. Afortunadament per als quatre milions d’ucraïnesos i ucraïneses que calcula la Unió Europea que fugiran del conflicte, la Unió Europea ha acordat oferir-los protecció durant un any, prorrogable a dos.

Algunes persones fa dies que no mengen ni dormen mentre intenten travessar les fronteres i, en arribar a Polònia o Romania, fan una primera parada per a aconseguir alguns aliments i preparar la segona part d’aquesta fugida massiva. Sobretot arriben mares amb criatures, perquè els homes d’entre 18 i 60 anys tenen prohibit abandonar Ucraïna, ja que en qualsevol moment poden ser mobilitzats per a combatre. 

Mentrestant, altres esperen al costat dels passos fronterers que arriben les seues famílies, perquè els controls policials per a interceptar el contraban d'armes o el botí de sabotejadors alenteixen molt l’avanç.

A les fronteres també es veuen alguns homes caminant en direcció contraria, cap a Ucraïna, que van a combatre l’exèrcit rus. 

També et pot interessar

stats