Conserves, kits d’higiene i roba, l’ajuda immediata que la Comunitat Valenciana enviarà a Polònia per als refugiats

Puig anuncia que es prepara atenció legal, més de 2.000 llits per als ferits de guerra i una targeta sanitària per als refugiats que arriben a terres valencianes

Població ucraïnesa arriba a la frontera polonesa fugint de la invasió de les tropes russes
Població ucraïnesa arriba a la frontera polonesa fugint de la invasió de les tropes russes / Efe

La Comunitat Valenciana mobilitza els primers fons per a l'ajuda humanitària a Ucraïna i espera enviar els pròxims dies a Polònia, on està fugint bona part de la població que escapa de la invasió russa, un "comboi solidari" amb conserves, material d'higiene i roba que vulguen donar entitats públiques o privades o particulars.

Per als refugiats que arriben a terres valencianes, també s’oferiran 2.094 llits hospitalaris per a atendre ferits de la guerra i s’habilitarà una línia específica del 112 perquè la població ucraïnesa puga informar-se sobre aspectes relacionats amb el conflicte.

Així ho ha anunciat aquest dimarts el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de la reunió de coordinació per la crisi humanitària que ha provocat la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. Després d'aquesta trobada, el president ha assenyalat la seua intenció de convertir la Comunitat Valenciana en el que ha qualificat de "corredor humanitari".

"Volem convertir la Comunitat Valenciana en un corredor humanitari, en un espai de democràcia, de pau i de respecte a la llibertat", ha afirmat Puig, que ha reivindicat que la Comunitat "no és indiferent al dolor" ni a una guerra "absolutament irracional", per això vol ajudar dins de les escasses competències que té en aquest àmbit.

La Generalitat i la Federació Valencià de Municipis i Províncies canalitzaran la solidaritat valenciana, mitjançant l'enviament d'un comboi a una planta logística del nord de Polònia per a ajudar les persones que pateixen el conflicte. En aquest sentit, el cap del Consell ha fet una crida a la "màxima solidaritat" amb el poble ucraïnés.

Entre les mesures que ja s'han posat en marxa, Ximo Puig ha explicat que la Conselleria de Cooperació té un conveni de 600.000 euros amb Farmamundi per a enviar material farmacèutic a la zona del conflicte, del qual ja s'ha utilitzat la meitat, i un altre del mateix import amb Creu Roja, que es mobilitzarà quan l'ONG el requerisca.

Així mateix, ha declarat que la Conselleria de Cooperació té un fons d'emergència, que enguany està dotat amb 1,9 milions d'euros, i que està pendent de les necessitats que manifesten l'Agència Espanyola de Cooperació i l'Ambaixada d'Ucraïna.

Assessorament dels advocats

D’altra banda, la Conselleria de Justícia prestarà, a través dels Col·legis d'Advocats, assessorament jurídic a totes les persones que arriben d'Ucraïna al nostre territori o que ja siguen ací i necessiten aclarir la seua situació legal. La consellera Gabriela Bravo es reunirà aquesta setmana amb els representants dels col·legis d'advocats per a concretar aquest assumpte.

Línia del 112 per a informacions sobre el conflicte

Des d'Emergències de la Generalitat, s'habilitarà una línia específica del 112-Ucraïna, per a atendre les persones refugiades o que estan a la Comunitat i necessiten informació relacionada amb el conflicte, perquè, segons ha explicat Puig, en aquests moments poden ser ja prop de 30.000 els ucraïnesos presents en terres valencianes.

Targeta sanitària provisional

Pel que fa a la gestió sanitària, a més dels 2.094 llits hospitalaris del sistema valencià de salut per a atendre persones ferides en la guerra, en unitats com la de cremats de l’Hospital La Fe de València, es crearà una targeta SIP provisional i simplificada a totes les persones procedents d'Ucraïna.

Puig, a més, ha avançat que aquest dimecres es reunirà amb agents socials i econòmics per a abordar la resposta econòmica a aquesta crisi, i que la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, presidirà la reunió de la comissió mixta d'atenció a persones refugiades i desplaçades.

També et pot interessar

stats