La Comunitat Valenciana s'ofereix a rebre refugiats d'Ucraïna

Mónica Oltra ha recordat que "Espanya ha de ser un país d'acollida"

Dos joves s'acomiaden a la ciutat de Lugansk
Dos joves s'acomiaden a la ciutat de Lugansk / Europa Press

La vicepresidenta de la Generalitat i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha anunciat que el govern valencià traslladarà a l'executiu central que "compte amb la Comunitat Valenciana per als possibles reassentaments que des de la Unió Europea s'hagen d'organitzar" per la invasió russa d'Ucraïna.

La també titular d'Igualtat ha afirmat que es preveu que "les persones que fugen de la guerra entren a la Unió Europea a través dels països fronterers i, per tant, l'acolliment ha de ser solidari en la resta de països". En aquest sentit, ha defensat que "Espanya ha de ser un país d'acolliment, com ho són la Comunitat Valenciana i molts municipis".

Oltra ha explicat aquest divendres, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, que encara que l'atac a Ucraïna no estava en l'ordre del dia sí que s'ha tractat una resposta en el si del govern valencià i ha assenyalat que, de fet, el president de la Generalitat Ximo Puig a mantingut aquest divendres una reunió d'anàlisi amb el cònsol honorari d'Ucraïna en la Comunitat Valenciana, Pablo Gil.

En aquest marc, Oltra ha assegurat que des de la Generalitat estan "pendents de les necessitats d'ajuda humanitària" que puga tindre Ucraïna durant aquesta crisi i també s'ha abordat amb l'Ajuntament de València —que s'ha oferit també a l'acolliment— l'"organització dels dispositius que feren falta".

De la mateixa forma, la consellera d'Igualtat ha subratllat que "tot" el sistema valencià de protecció a la infància "està obert" i "preparat per a qualsevol emergència" i que, de fet, ja hi ha xiquets i xiquetes procedents del país acollits perquè "la situació d'Ucraïna fa molt temps que és difícil".

També ha destacat que, des de l'accident de nuclear de Txernòbil, la Comunitat Valenciana ha mantingut vincles i "afecte" amb el país ja que ha rebut xiquets ucraïnesos en programes de vacances.

D'altra banda, la portaveu del Consell ha informat que la Conselleria d'Economia Sostenible està "pendent de les necessitats que puguen tindre les empreses valencianes que tenen un trànsit comercial a Ucraïna".

Oltra ha reivindicat que "l'única solució als conflictes és la pau" i que "no hi ha camí per a la pau" sinó que "la pau és el camí". "Mai una guerra ha solucionat una situació, sempre les empitjora. Una guerra se sap com comença i se sap que acaba malament, però no se sap fins a quin punt arriba el mal quan comença", ha advertit.

També et pot interessar

stats