L'ONU calcula que ja són més de 150.000 els refugiats i refugiades ucraïnesos

Només a Polònia n'han arribat 115.000, segons les autoritats del país

Milers de persones ja han creuat les fronteres d'Ucraïna i moltes més esperen per a travessar-les / Martin Divisek (Efe)

L'ONU xifra en més de 150.000 les persones que ja han travessat les fronteres d'Ucraïna cap als països veïns. Així ha informat en el seu compte de Twitter Filippo Grandi, l'alt comissionat per als Refugiats de l'ONU. "Els desplaçaments dins d'Ucraïna també estan creixent, però la situació militar fa que siga difícil estimar el nombre i proporcionar ajuda", ha lamentat Grandi.

La majoria han arribat a Polònia, on s'han comptabilitzat 115.000 refugiats i refugiades, 50.000 de les quals han arribat durant aquest divendres i la resta aquest mateix dissabte, ha afirmat el ministre de l'Interior, Pawel Szefernaker, segons arreplega el diari britànic The Guardian.

També estan arribant refugiats a Moldàvia, Eslovàquia, Romania i Hongria. Són majoritàriament dones, menors i homes majors de 60 anys, ja que són les úniques persones que tenen permés eixir d'Ucraïna. Els homes de 18 a 60 anys han quedat mobilitzats i poden incorporar-se al front en qualsevol moment. Per això han de romandre dins de la frontera. De fet, molts acompanyen la família fins als passos fronterers per assegurar-se que aconsegueixen passar i després se'n tornen.

A Polònia estaven preparats per a rebre unes 30.000 persones al dia, però la realitat sobrepassa totes les previsions. De moment, el govern polonés s'ha mostrat disposat a acollir tots els refugiats i refugiades, assegurant que el mercat de treball pot absorbir un milió de persones si és necessari, i accepten qualsevol que arribe amb un document identificatiu, passaport o permís de treball expedit a Ucraïna. Per a agilitzar els tràmits no s’estan exigint certificats de vacunació contra la covid. 

De fet, l’estació de tren de Przemysl, fronterera amb Ucraïna, s'ha convertit en un dels principals punts d'entrada de refugiats, i registra un flux de persones incessant durant les 24 hores del dia. Allí Tatiana, una dona ucraïnesa mare de tres xiquets, explica que viatja amb els dos germans i, quan li ofereixen anar al dormitori a descansar, s'estima més quedar-se amb els seus. "Passe el que passe, a partir d'ara estarem sempre junts", afirma. D’altra banda Taisia, que ve de la ciutat de Khàrkiv (est d’Ucraïna), conta que el seu marit és policia municipal i no ha pogut acompanyar-la perquè l’han obligat a quedar-se i lluitar. Encara que “ell s'hauria oferit voluntàriament", assegura.

Però encara hi ha molta gent que no ha pogut creuar la frontera i que s’amuntona en cues quilomètriques davant dels principals passos fronterers polonesos. A les carreteres es poden veure vehicles que han quedat abandonats per quedar-se sense gasolina o perquè els ocupants s’han fartat de fer cua i han decidit seguir caminant. 

D’altra banda, Hongria ha emés un decret que determina que les persones refugiades que arriben d'Ucraïna al país rebran un estatus d'asil temporal. Fins ara l'asil només podia demanar-se a les ambaixades hongareses de Belgrad i Kíev, i no a la frontera del país.

El govern de l'ultranacionalista Viktor Orbán, molt contrari a la immigració i habitual aliat de Rússia, ha pronosticat que arribaran al país centenars de milers de refugiats.

També et pot interessar

stats