L'ONG del xef José Andrés alimenta milers de refugiats a la frontera amb Ucraïna

El cuiner demana a Zelenski que permeta a la seua ONG i a altres entrar i eixir per la seua frontera per a poder atendre les persones que esperen per a travessar-la

A Medyka, Polònia, les famílies són rebudes per voluntaris que ajuden per a servir menjars
A Medyka, Polònia, els voluntaris reben les famílies i ajuden per a servir menjars / Twitter: @WCKitchen

El xef José Andrés ha demanat al president ucraïnés, Volodímir Zelenski, que permeta a la seua organització, World Central Kitchen (WCK), i altres de similars, entrar i eixir per la seua frontera per a poder atendre i alimentar els milers de refugiats que esperen per a travessar-la.

"Senyor president, si dona permís a ONG com WCK, el Programa Mundial d'Aliments (WFP) i Samaritans Purse per a entrar i eixir prop de la frontera, podrem alimentar els milers d'homes i dones esperant per a estar fora de perill", diu en un missatge penjat en Twitter.

L'ONG del xef asturià està des de la setmana passada a la frontera entre Ucraïna i Polònia per a alimentar les persones que estan eixint del país atacat pel govern rus de Vladímir Putin. L'ONG es troba en l'estació de tren entre la frontera d'Ucraïna i Polònia "on dormen nombroses famílies" i també ha ampliat els esforços "ràpidament per a servir centenars de milers" a Polònia i altres punts com Romania o Moldàvia.

En un altre missatge José Andrés ha advertit, entre llàgrimes, que "la vida no és un joc de Monopoly". El cuiner, visiblement emocionat, remarca que ell es dirigeix al "confort" del seu hotel, en un poble de la frontera, però que en aquest mateix moment, amb un fred glaçador, hi ha persones "sobretot dones i xiquets caminant durant hores" per a eixir d'Ucraïna.

Remarca que els diferents països als quals es dirigeixen aquestes persones i els qui els estan rebent els estan donant "la benvinguda" i oferint-los el que necessiten, mantes, refugi... però "és dur saber que hi ha gent passant la nit sense un lloc on refugiar-se".

Un xiquet ucraïnés rep menjar de l'ONG WCK a la frontera amb Moldàvia
Un xiquet ucraïnés rep menjar de l'ONG WCK a la frontera amb Moldàvia / Twitter: @WCKitchen

Així mateix, ha contat que molts majors polonesos s'han allistat com a voluntaris del cos de bombers per a ajudar. "Tenen cuines quasi de la II Guerra Mundial i esperen els ucraïnesos amb un plat de sopa calenta".

Una guerra a la porta de casa

El xef i fundador de l'ONG World Central Kitchen ha lamentat a situació que està vivint el poble ucraïnés i ha apel·lat a la necessitat de buscar líders polítics que "construïsquen taules més llargues, no murs més alts".

José Andrés ha expressat en Onda Cero la seua preocupació per una guerra que es produeix "pràcticament a la porta de la casa de tots els europeus". Així, ha apel·lat a la necessitat de "trobar un camí comú perquè tots junts, fins i tot els que no tenen les mateixes idees, es respecten i respecten la dignitat humana".

També et pot interessar

stats