María Jesús Vega (Acnur): "La guerra d'Ucraïna pot causar la major crisi de refugiats del segle a Europa"

La portaveu de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats adverteix que els desplaçaments podrien contar-se per milions i reclama una resposta coordinada de la UE

Persones refugiades ucraïneses arriben a un punt de control de la frontera eslovaca
Persones refugiades ucraïneses arriben a un punt de control de la frontera eslovaca / Lukasz Glowala (Reuters)
02 de març 2022 - 11:07

Més de 600.000 persones han abandonat Ucraïna des de la invasió de Rússia, segons Acnur, l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats. Però aquests moviments podrien no ser més que la punta de l'iceberg d'un flux massiu que podria causar "la crisi més gran de refugiats d'Europa en aquest segle". Ho ha advertit la portaveu d'Acnur a Espanya, María Jesús Vega en Les notícies del matí. Assegura que l'entrada de persones ucraïneses a altres països de la frontera oest (Polònia, Romania, Moldàvia) està creixent "a un ritme trepidant" i si continua la violència, podria augmentar a "milions de persones desplaçades en les pròximes setmanes o mesos".

Les fronteres d'Europa està sent testimoni novament d'escenes punyents, de famílies trencades, que separen les dones i els fills dels homes, que tornen a Ucraïna per a incorporar-se al front. "Les escenes són molt dures. Està tothom intentant eixir del país com pot, hi ha caravanes de 20 km des del Donbass per a aplegar a Polònia, i trajectes que es feien en tres hores costen ara de fer-se tres dies", explica la delegada d'Acnur.

El flux migratori està creixent a un ritme trepidant i podrien ser milions de persones desplaçades les pròximes setmanes o mesos

María Jesús Vega celebra que els països estiguen obrint les fronteres i facilitant l'acollida. "Les autoritats fan registre, prenen dades, ubiquen la gent en uns envelats, els donen menjars calent, hi ha joguets per a xiquets... Des d'Acnur estem fent costat a les autoritats entregant paquets humanitaris, com mantes, sacs de dormir, i també d'higiene", explica la portaveu de l'agència de les Nacions Unides que també celebra l'onada de solidaritat entre la societat civil dels països d'acollida: "La gent s'està bolcant. És impressionant, com estan deixant cotxes particulars o els hotels deixant places debades...".

No obstant això, ha fet una crida a una major contribució econòmica de la ciutadania i dels estats, per una crisi imprevista que se suma a les que ja atén Acnur i que manca de finançament específic per a l'ajuda humanitària.

Ha aprofitat María Jesús Vega per a reclamar que s'active una directiva de protecció temporal en la qual estava treballant la Unió Europea, a fi de facilitar l'acollida. Segons ha recordat, està pensada per a situacions com l'actual i l'aplicació permetria protegir "centenars de milers de persones sense necessitat de reconeixement personalitzat", la qual cosa col·lapsaria el sistema d'asil de qualsevol país".

La directiva de protecció temporal atorgaria l'estatus de refugiat a centenars de milers de persones sense necessitat de reconeixement personalitzat, evitant el col·lapse dels sistemes d'asil

"Seria una manera de compartir la responsabilitat entre els estats", destaca la portaveu d'Acnur, que apel·lant a la Convenció de Ginebra recorda que els estats tenen l'obligació de donar protecció a les persones que tenen la vida o la integritat en perill per situacions de guerra i conflicte, o per ser perseguits per motius de raça, religió o ideologia.

"A Europa s'han produït moltes situacions en què no s'hi ha permés l'entrada, fins i tot amb violència —cas de les persones refugiades de Síria—, per això és essencial que es preserve la figura de l'asil, i que hi haja una resposta coordinada i solidària de tots els països europeus de la UE", ha assenyalat.

També et pot interessar

stats