Ucraïna paralitza l'evacuació de civils i denuncia que Rússia ha incomplit l'alto el foc

Moscou, que acusa Occident de "bandolerisme econòmic", havia anunciat un cessament dels bombardejos aquest dissabte per a establir dos corredors humanitaris temporals des de Mariúpol i Volnovakha

Flames en un edifici residencial de la ciutat ucraïnesa de Mariúpol
Flames en un edifici residencial de la ciutat ucraïnesa de Mariúpol / Reuters

Ucraïna ha acusat aquest dissabte Rússia de no respectar l'alto el foc de cinc hores pactat per a obrir dos corredors humanitaris a les ciutats de Mariúpol i Volnovakha, ambdues al sud-est del país. Des del govern liderat per Volodímir Zelenski han confirmat la violació de l'acord després que les autoritats locals de Mariúpol, ciutat portuària de vora 450.000 habitants bloquejada per les forces russes, anunciara que suspenia les evacuacions per seguretat.

L'atac militar de Rússia contra Ucraïna continua per desé dia, però aquest dissabte, per primera vegada, el Kremlin ha anunciat un alto el foc de cinc hores, de 09:00 a 14:00, hora local (10:00 -15:00, hora espanyola) per a obrir els dos corredors humanitaris, segons ha confirmat el Ministeri de Defensa ucraïnés. Les rutes d'evacuació s'havien acordat per a permetre el pas segur de les persones que fugen dels combats.

L'escalada bèl·lica no cessa, mentre continua l'encreuament d'acusacions dels dos bàndols en el conflicte. Moscou acusa Ucraïna d'impedir l'evacuació de civils i que Occident es comporta com un bandoler per les sancions econòmiques imposades i que Rússia hi respondrà. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assegurat que Rússia és massa gran per a aïllar-se, ja que el món és molt més gran que els Estats Units i Europa.

L'eixida de civils des de Mariúpol ha començat a les 11:00 hora local (10:00 d'Espanya), però poc després el mateix Ajuntament han denunciat que no s'estava complint la treva pactada i que els bombardejos continuen a la zona. Per això, l'Ajuntament ha resolt paralitzar temporalment el procediment. "Com que la part russa no respecta la treva i continua el bombardeig tant de la mateixa Mariúpol com dels voltants, per motius de seguretat s'ajorna l'evacuació de la població", ha escrit el consistori en el seu compte de Telegram. "Demanem a tota la ciutadania que marxe (dels punts de concentració i recollida) i vagen cap als refugis", ha afegit l'alcaldia, que continua les negociacions amb Rússia per a establir un cessament dels atacs i garantir "un corredor humanitari segur". El cap del Centre Nacional per al Control de la Defensa de Rússia, Mikhaïl Mizintsev, ha indicat, segons l'agència oficial TASS, que Rússia ha complit "totes les condicions de la part ucraïnesa, tant en termes de les hores, com la ruta i la seguretat".

Rússia i Ucraïna acordaren obrir corredors humanitaris en la segona ronda de negociacions que van tindre les respectives delegacions dijous en territori bielorús, i declarar un cessament temporal del foc en aquests llocs per a permetre-ho. "Estem fent tot el possible perquè l'acord es complisca", ha assegurat aquest dissabte el president ucraïnés, Volódimir Zelenski. En virtut d'aquesta treva, per la qual les tropes del Kremlin s'havien compromés a deixar de disparar temporalment en ambdues ciutats, el govern ucraïnés planejava evacuar unes 200.000 persones de Mariúpol i 15.000 de Volnovakha.

Les eixides de Mariúpol, abans de quedar suspeses, s'estaven desenvolupant en autobusos municipals des de tres punts de la ciutat i en vehicles particulars que havien de seguir estrictament una ruta preestablida. L'obertura del corredor humanitari "permetrà que comence a restaurar-se la infraestructura crítica de la ciutat (llum, aigua i comunicacions mòbils)", indicava a primera hora del matí l'Ajuntament. També serà possible proporcionar a Mariúpol productes i medicaments essencials", ha explicat l'alcalde, Vadim Boitxenko.

"Mentre resolem problemes humanitaris i busquem totes les formes possibles de traure Mariúpol del bloqueig, les nostres respectades Forces Armades d'Ucraïna, la Guàrdia Nacional, el Regiment d'Azov, infants de marina, guàrdies fronterers, guàrdies marins, policia i rescatadors es mantenen com un escut de confiança als afores de la ciutat", escrivia l'alcalde en l'última part de la nit. "Els nostres defensors (...) no deixen entrar els invasors a Mariúpol", va afegir.

Avanç rus cap a Odessa

Mentrestant, les forces russes no cedeixen posicions i la dura ofensiva continua a la resta d'Ucraïna. L'endemà de l'atac a la central nuclear de Zaporíjia, la més gran del país, les operacions de l'exèrcit comandat per Putin se centren en el port de Mariúpol a causa del seu interés estratègic perquè té accés al mar d'Azov. Prendre aquesta ciutat és necessari per a completar el control del sud del país i aplanaria el camí de les tropes cap a Odessa, un altre enclavament estratègic amb port en què hi ha vaixells de guerra russos preparats per a llançar una ofensiva naval. Moscou pretén tallar tot l'accés d'Ucraïna al mar Negre. Segons els Estats Units, Rússia ja ha llançat 500 míssils sobre Ucraïna des que començà la invasió. 

Les forces russes ja tenen sota control Kherson, al nord de la península de Crimea. És la primera gran ciutat a caure, però no l'única. Maríupol fa dies que està totalment envoltada i sotmesa a continus atacts i bombardejos. Les autoritats locals denuncien que no poden auxiliar les persones ferides i que la ciutat s'ha quedat sense menjar, llum ni aigua, a la vora d'una "catàstrofe humana".

Zelenski carrega contra l'OTAN

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha criticat aquest divendres l'OTAN per negar-se a imposar una zona d'exclusió aèria sobre Ucraïna, mesura que Kíiv sol·licita des de fa dies per a frenar Rússia. "Sabent que els nous atacs i víctimes són inevitables, l'OTAN ha pres la decisió de no tancar el cel sobre Ucraïna", ha dit el mandatari en un nou missatge de vídeo, publicat en xarxes socials.

Segons Zelenski, la intel·ligència dels països de l'Aliança Atlàntica "coneix molt bé els plans de l'enemic". "Creiem que els països de l'OTAN han creat la narrativa que el tancament del cel d'Ucraïna provocarà una confrontació directa" entre Rússia i el bloc euroatlàntic, agrega. Al final del discurs, ha admés, no obstant això, que en l'OTAN també hi ha països amics, que ajuden Ucraïna "malgrat tot".

Desbandada de mitjans internacionals per la censura del Kremlin

Paral·lelament, el règim de Vladímir Putin ha augmentat la pressió sobre els mitjans de comunicació i les xarxes socials, als quals ha imposat una censura informativa. Aquest divendres el parlament rus ha aprovat una llei que castiga fins amb quinze anys de presó els periodistes que difonguen "informació falsa". Alguns mitjans estrangers, com Bloomberg i la BBC, ja han decidit deixar de treballar al país. 

El regulador rus de les comunicacions, Roskomnadzor, ha procedit a bloquejar Twitter, poc després de fer el mateix amb la xarxa social Facebook, en resposta a la "censura" de comptes de mitjans russos. Segons explica un document penjat en el lloc web de l'organisme, la mesura obeeix a una petició de la Fiscalia russa del 24 de febrer, data de l'inici de l'operació militar russa a Ucraïna.

També et pot interessar

stats