Rússia assegura en l'ONU que no ha atacat la nuclear de Zaporíjia i culpa els ucraïnesos

L'agència nuclear de l'ONU ha confirmat que no s'han produït fuites radioactives

Moment en el qual un projectil impacta en la central nuclear de Zaporíja
Moment en què un projectil impacta en la central nuclear de Zaporíjia
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de març 2022 - 07:49 Actualitzat: 04 de març 2022 - 20:27

Rússia continua intensificant la seua ofensiva, i en el nové dia de guerra ha atacat la central nuclear de Zaporíjia, la major d'Europa, on ha causat un incendi en el centre de formació, que ja ha sigut sufocat, segons el Servei Estatal d'Emergència d'Ucraïna (DSNS). L'atac de forces russes a la central  i la posterior presa de control trasllada el focus a la seguretat de determinades infraestructures d'energia especialment sensibles i sotmeses al risc d'un conflicte bèl·lic. Això en un país, com Ucraïna, en el qual està l'antiga central de Txernòbil, on en 1986 un accident nuclear va generar la tragèdia més gran d'aquest tipus en la història.

El foc, que ha abastat una superfície de 2.000 metres quadrats, s'apagà a les 06:20 hores (04:20 h GMT), segons precisa el DSNS en la seua pàgina de Facebook.

L'immoble sinistrat es troba fora de la planta, en la qual, segons les autoritats ucraïneses, els nivells de radioactivitat es troben dins dels rangs normals, segons ha confirmat el Servei Estatal d'Emergències d'Ucraïna en un missatge.

Aquesta vesprada, el govern de Rússia ha assegurat davant l'ONU que les seues tropes no van atacar la central nuclear de Zaporíjia, al sud-est d'Ucraïna, i ha atribuït els combats a la instal·lació a una operació de sabotejadors ucraïnesos per a tractar de culpar Moscou. "Això és tot part d'una campanya de mentides i desinformació sense precedents contra Rússia", ha assenyalat l'ambaixador rus davant les Nacions Unides, Vasili Nebénzia, durant una reunió d'emergència del Consell de Seguretat per a abordar l'incident.

Segons Nebénzia, les tropes russes controlen la instal·lació i els seus voltants des del passat 28 de febrer i anit van ser atacades per un "grup de sabotatge ucraïnés" que, després de ser repel·lit per efectius del Kremlin, hauria incendiat l'edifici que es va veure en flames abans de fugir-ne.

Objectiu militar, com altres infraestructures d'energia, les tropes russes han aconseguit aquest divendres prendre el control de la central. Amb tot, els reactors estan intactes i no s'han registrat canvis en l'estat de radiació en el moment actual, segons el regulador. Especialistes d'aquest organisme estan en contacte amb els enginyers de la planta atòmica.

Al marge de l'atac a aquesta central nuclear, les forces russes han bombardejat Okhtirka, al nord-est d'Ucraïna, i han deixat sense electricitat i calefacció la població, segons va informar el cap de l'Administració Militar Regional, Dmitró Zivitski, en el seu compte de Telegram. "En principi, tota la província de Sumi és ara un territori de l'infern, que està sent destruït per les tropes russes", va indicar.

Mapa de la invasió d’Ucraïna | Centrals nuclears
Mapa de la invasió d’Ucraïna | Centrals nuclears / À Punt NTC
Si hi ha una explosió, serà la fi de tot, la fi d'Europa Volodímir Zelenski - President d'Ucraïna

No obstant això, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assenyalat en un missatge que "per primera vegada (...) en la història de la humanitat, l'Estat terrorista [Rússia] ha recorregut al terrorisme nuclear". "Hem de detindre a l'exèrcit rus immediatament!", va recalcar, alhora que recordava que Ucraïna té quinze centrals nuclears.

"Si hi ha una explosió, serà la fi de tot, la fi d'Europa", va advertir, i va demanar "l'acció immediata" del vell continent.

L'agressor continua assestant colps demolidors a Ucraïna. No el detenen ni els milers de víctimes ni les tragèdies. Ara volen destruir tot el món German Glusxenko - Ministre d'Energia d'Ucraïna

En la mateixa línia s'ha mostrat el ministre d'Energia d'Ucraïna, German Glusxenko, qui ha advertit després de l'atac rus que el món està a la vora de la catàstrofe nuclear més gran en la història de l'ús pacífic de l'energia atòmica.

"L'agressor continua assestant colps demolidors a Ucraïna. No el detenen ni els milers de víctimes ni les tragèdies. Ara volen destruir tot el món", ha escrit en Facebook.

Glusxenko ha denunciat que les tropes russes feren servir foc de tancs, d'artilleria i coets contra la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa, "i sabien les conseqüències catastròfiques de les seues accions".

"És una guerra d'anihilació, d'anihilació de la humanitat i del nostre planeta. La seguretat nuclear no preocupa l'enemic", va subratllar el ministre.

Els Estats Units reforcen el missatge tranquil·litzador

Els Estats Units, per la seua banda, van assegurar que la central nuclear no registra "nivells elevats de radiació". La secretària d'Energia nord-americana, Jennifer Granholm, ha indicat en un missatge del seu compte de Twitter que el seu govern no ha apreciat "nivells elevats de radiació prop de la central". "Els reactors de la planta estan protegits per estructures de contenció robustes i han sigut apagats de manera segura", va agregar.

Malgrat aquest missatge, va assegurar que les operacions militars russes prop d'aquesta planta són "temeràries".

Moren dos xiquets i cinc adults en un atac aeri rus a la regió de Kíiv

Un atac aeri rus contra una zona residencial rural de la regió de Kíiv ha matat hui almenys set persones, inclosos dos xiquets, segons ha informat la policia estatal d'Ucraïna en un comunicat.

Els agents han dit que l’atac ha afectat el poble de Markhalivka, a uns 10 quilòmetres dels afores de la capital, al sud-oest.

Rússia ja ha llançat 500 míssils sobre Ucraïna, asseguren els Estats Units

Rússia ja ha llançat uns 500 míssils sobre Ucraïna des que va començar la invasió fa més d'una setmana, ha assegurat un alt funcionari estatunidenc de Defensa. El funcionari citat, que ha parlat baix la condició d'anonimat, ha oferit a la premsa informació sobre el desenvolupament dels combats a Ucraïna.

Així, ha afirmat que les forces russes quasi no han avançat des d'ahir dijous i es troben a 25 quilòmetres de distància de la capital del país, Kíiv. No obstant això, només els separen 10 quilòmetres del centre de les ciutats de Txerníhiv i Khàrkiv, al nord del país, cosa que significa que els soldats estan realment als afores d’aquestes ciutats.

Segons els Estats Units, Moscou està tenint més èxit en la seua invasió per la part sud

També et pot interessar

stats