Les primeres famílies refugiades arriben a València

Són dones amb els seus fills i filles que s’allotjaran temporalment al balneari de Cofrents

Un grup de refigiades arriba a l'estació d'autobusos de València / À Punt NTC

Després d'un viatge de més de dos dies en autobús, les trenta primeres famílies refugiades ucraïneses han arribat a València. Són tres famílies de dones amb els seus fills i filles, provinents de Kíiv, que no només han deixat arrere família i amistats, sinó també la vida que els ha furtat la guerra.

Les refugiades han arribat fins a l’estació d’autobusos de València des de Bucarest, amb l’autobús de la línia regular que uneix la capital de Romania amb el Cap i Casal. A l'andana els ha rebut Clara Fernández, directora del Balneari de Cofrents, que donarà asil temporalment a aquest primer grup de trenta persones, format per tres famílies ucraïneses, la majoria mares amb menors, que xafen territori valencià fugint de l'horror de la guerra. 

Pavlo Tiutiun, un dels joves que hi acaben d’arribar, té setze anys i va aconseguir travessar la frontera amb Romania, conta que van haver d’esperar dos dies abans de poder posar rumb a València. Després, explica, han travessat tot Europa en un viatge de cinquanta hores per carretera que els ha deixat exhausts. "El viatge ha sigut dur, hem dormit en l'autobús. Mon pare s'ha quedat a Kíiv per a combatre com a reservista", hi afig.

Clara Fernández manté amistat amb una parella ucraïnesa que s'ha quedat a Kíiv per a combatre, la qual li han demanat que ajude els seus familiars i amistats a arribar fins ací i encetar una nova vida lluny de l’horror de la guerra. Ara que ja estan ací, Clara respira tranquil·la i es prepara per a la nova fase que comença. 

La primera parada l’han fet al barri de Russafa, on han demanat l'asil polític i han recuperat forces. Des d'ací han emprés el camí cap a Cofrents, on els espera tot un poble que les acull amb la màxima solidaritat i que volen demostrar-los que, tot i el silenci després de les bombes, no estan a soles.

També et pot interessar

stats