AstraZeneca no troba evidències d'augment del risc de patir coàguls de sang per la vacuna

Diversos països europeus suspenen l'administració del preparat després de detectar casos de trombosi entre la població vacunada.

Imatge d'arxiu de la vacuna d'AstraZeneca
Imatge d'arxiu de la vacuna d'AstraZeneca / Dado Ruvic (Reuters)

La companyia anglosueca AstraZeneca, creadora de la tercera vacuna autoritzada a la Unió Europea per a immunitzar contra la Covid-19, assegura que el fàrmac no ha mostrat ara per ara cap evidència que hi haja un major risc de coàguls de sang. Són les conclusions de la revisió de les dades de seguretat que la farmacèutica ha donat a conéixer aquest diumenge, davant l'escalada de països que estan suspenent l'administració del preparat per casos de trombosis detectats entre la població vacunada.

La revisió realitzada per AstraZeneca abasta més de 17 milions de persones vacunades al Regne Unit i la Unió Europea i "no ha mostrat cap evidència d'un risc creixent d'embolisme pulmonar, trombosi venosa profunda o trombocitopènia, en qualsevol grup d'edat definit, gènere, lot o en qualsevol país en particular", ha explicat la companyia. 

Les autoritats d'Irlanda, Dinamarca, Noruega, Islàndia, els Països Baixos i Bulgària han suspés preventivament l'ús de la vacuna després d'haver detectat casos de coàguls en persones que havien rebut el medicament. Àustria, per la seua banda, va immobilitzar un lot de vials la setmana passada mentre investigava una mort causada per trastorns de coagulació. El mateix ha passat a Itàlia, on les autoritats sanitàries ja han paralitzat per precaució dos lots de vacunes d'AstraZeneca. La justícia del país investiga els decessos de dues persones que havien rebut el sèrum. 

Dinamarca, el primer país que va suspendre temporalment l'ús de la vacuna en detectar problemes de coagulació en algunes persones i haver registrat una mort, ha informat aquest dilluns que la dona que va faltar, de 60 anys, tenia "símptomes inusuals". L'Agència Danesa del Medicament esmenta, entre altres, "una baixa quantitat de plaquetes sanguínies, coàguls en vasos sanguinis menuts i grans i hemorràgies". 

"És molt lamentable que els països hagen deixat de vacunar per motius 'preventius': es corre el risc de perjudicar l'objectiu de vacunar prou gent per alentir la propagació del virus i posar fi a la pandèmia", argumenta un consultor jubilat del govern britànic en el control de malalties transmissibles.

L'Agència Europea de Medicaments manté que no hi ha indicis que els esdeveniments hagen estat per la vacunació i recomana continuar administrant el fàrmac d'AstraZeneca, una opinió de què l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va fer-se ressò el divendres.

Espanya no ha comunicat cap trombosi associada al preparat d'AstraZeneca, però a causa de l'atmosfera d'escepticisme el Ministeri de Sanitat ha decidit prorrogar la decisió d'ampliar l'edat màxima en què es pot administrar el fàrmac, que es manté en els 55 anys, tot i l'aval recent de l'OMS per a l'ús en majors de 65 anys. Cinc comunitats autònomes (Catalunya, Andalusia, Castella i Lleó, les Illes Canàries i Astúries), tot i això, ja han retirat per precaució un lot de la vacuna d'AstraZeneca. També a la Comunitat Valenciana, la Conselleria de Sanitat Universal va paralitzar divendres un lot del sèrum d'AstraZeneca, però continuarà vacunant amb el preparat. És, de fet, el que s'està emprant per a immunitzar el personal essencial, entre d'altres la comunitat educativa, que comença aquest dilluns a vacunar-se en el procediment més ambiciós fins ara al territori.

AstraZeneca, per la seua banda, argumenta que ara per ara s'han reportat 15 casos de trombosi venosa profunda i 22 d'embolisme pulmonar, xifres semblants a les de les altres vacunes contra la Covid-19 autoritzades per les autoritats sanitàries. L'empresa assegura que s'estan duent a terme proves addicionals, i cap d'aquestes ha mostrat, de moment, motius de preocupació. L'informe mensual de seguretat es farà públic en la pàgina web de l'Agència Europea del Medicament la setmana que ve, segons la farmacèutica anglosueca.

També et pot interessar

stats