Els ramaders de l’interior canvien la dieta als animals i els eviten esforços per la sequera “alarmant”

AVA- Asaja adverteix que els ametlers, les oliveres i fins i tot cultius de regadiu, com cítrics o caquis, acusen la deshidratació i poden veure's molt condicionada la collita

La falta de pluges ha deixar l'interior del nostre territori sense pastura per al ramat
La falta de pluges ha deixar l'interior del territori sense pastura per al ramat / AVA-Asaja

La falta de pluja està fent que els ramaders, especialment els de les comarques interiors, travessen una situació “especialment alarmant”, que fins i tot els obliga a variar la dieta dels animals i a portar aigua en camions a les explotacions, segons ha denunciat AVA-Asaja. La situació no és molt diferent al camp, fins i tot en els cultius de secà. El panorama dels ametlers és “alarmant” i tot fa pensar en una producció escassa de les oliveres. Els cultius de regadiu, com els cítrics, el sindicat denuncia que tot i acusar menys la falta d’aigua, els que estan en fase de recol·lecció o floració pateixen deshidratació, el que els fa més vulnerables a malalties o plagues.

Davant aquest panorama que comporta la sequera, AVA-Asaja reclama al govern central “un replantejament de la política hídrica i una aposta per la construcció d'infraestructures que emmagatzemen l'aigua quan plou i així distribuir-la a les zones deficitàries quan la necessiten".

Pel que fa a mesures concretes, el sindicat agrari demana també a les administracions que milloren les assegurances agràries per a cobrir tots els riscos climàtics, que posen en pràctica les noves tècniques d'edició genètica per a obtindre cultius més adaptats al canvi climàtic i que establisquen mesures compensatòries per als agricultors i ramaders afectats per la sequera.

A la falta de pluges dels últims mesos, s’afigen aquests dies les elevades i inusuals temperatures que s’estan registrant al nostre territori. La primera de les conseqüències és la falta de pastura per al ramat, que obliga els ramaders a canviar la dieta dels animals, a mantindre’ls més hidrats i a reduir els seus esforços per a no cansar-los i posar-los en perill, com detalla el delegat d’AVA-Asaja a Morella, Marc Boix.

A més han de dur l’aigua en camions fins a l'explotació, el que suposa desemborsar quasi mil euros per viatge, que a més, i segons destaca AVA-Asaja, presenten dificultats per a accedir a les granges.

Les explotacions agràries també acusen la falta d’aigua. En el cas dels productors de raïm, AVA-Asaja assegura que han de recórrer a regs de suport per a evitar que els ceps s’assequen. El mateix passa amb l’ametler. Per al responsable de la sectorial de fruita seca del sindicat, Armando Boullosa, la situació és especialment “alarmant” i les oliveres valencianes, a diferència de les d’Andalusia on ha plogut durant les últimes setmanes, també produiran menys quilos per la falta d’aigua.

Els cítrics, a pesar de ser de regadiu, també estan travessant un final de campanya complicat. Des d’AVA-Asaja asseguren que la deshidratació que pateixen els debilita davant de les plagues i l'ús de depredadors per a la lluita biològica contra el Cotonet de Sud-àfrica o l'aranya no està sent del tot efectiu per les altes temperatures, com detalla el responsable de la sectorial de taronges de AVA-Asaja, Alejandro Aparicio.

Aquest sindicat agrari també es mostra preocupat per la pròxima campanya del caqui, tot i haver començat ara a brotar. Els brots estan creixent de manera irregular, el que podria reduir els calibres de la collita de la pròxima tardor. 

També et pot interessar

stats