La comunitat de regants més gran del Xúquer descarta restriccions per al camp aquesta campanya

El secretari de la Séquia Reial assegura que les reserves d’Alarcón, Contreras i Tous pels estalvis d’aigua en anys anteriors i les necessitats hídriques no fan pensar en retallades

El Xúquer, al seu pas per l'assut d'Antella, d'on es subministra la Sèquia Reial del Xúquer
El Xúquer, al seu pas per l'assut d'Antella, d'on agafa aiga la Séquia Reial del Xúquer / À Punt NTC

Les reserves que acumulen els pantans d’Alarcón, Contreras i Tous, per l’estalvi d'aigua dels anys anteriors, i les necessitats hídriques dels cultius que es reguen del Xúquer fan descartar, almenys enguany, les retallades en les assignacions d’aigua per al reg. Així ho ha manifestat en Les notícies del matí Juan Valero de Palma, dirigent de la Séquia Reial del Xúquer, una comunitat històrica del nostre territori, que gestiona el reg de més de 20.000 hectàrees de cultius. Ara bé, tot i no veure probables les restriccions d’aigua per al camp, el dirigent d’aquesta comunitat ha fet una crida a la prudència per tal de previndre restriccions en els pròxims anys.

A pesar de l’escassetat de pluges, i només unes hores després que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha declarat la situació extraordinària de sequera en tota la conca, el secretari general de la Séquia Reial del Xúquer assenyalava en Les notícies del matí que no creu que hi haja restriccions en l’aigua de reg aquesta campanya.

“Malgrat la falta de pluges, estem encara en una situació de normalitat al Xúquer”, remarcava el representant de la Séquia Reial. La declaració de la situació extraordinària de sequera obri la porta al fet que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, l'ens que gestiona les aigües d'ús públic de la conca, puga adoptar mesures excepcionals per a fer front a la falta d'aigua. Entre aquestes iniciatives, estan des de les administratives, per exemple, l'exempció de canons, però també les que impliquen retallades en les assignacions per al reg. En aquest segon cas, fins al maig no es decidirà si s'adopten.

“A banda de les obres de modernització, el fet de comptar amb tres grans embassaments, permet fer una regulació hiperanual de l’aigua de reg. Els anys de pluja els omplim i els de sequera els buidem, i això ens situa en una situació de normalitat i en millor situació que en unes altres zones d’Espanya, on falten embassaments i no està garantida l’aigua”, exposava.

Ara bé, aquesta situació d’equilibri per a enguany no impedeix que s’haja de pensar en la màxima optimització de l’aigua, especialment pensant en campanyes futures: “Encara que tenim mil hectòmetres cúbics embassats en els tres embassaments, cal començar a actuar amb molta prudència”, insistia el dirigent dels regants de la Séquia Reial en Les notícies del matí.

Valero de Palma ha indicat que, a diferència d’anys anteriors, quan l’optimització dels recursos hídrics per part dels regants del Xúquer ha permés estalviar aigua, “una aigua que s’ha quedat en els embassaments”, enguany no es podrà fer aquesta aportació dels sobrants als pantans.

“Enguany ha plogut sols un 20% del que sol ploure habitualment, per tant, l’aportació artificial als cultius, a través de séquies o canonades, s’ha d’incrementar. Per això enguany no podrem estalviar aigua, com hem pogut fer els últims deu anys quan l’aigua estalviada s’ha pogut quedar en els embassaments”, explicava el secretari general d’aquesta comunitat que administra l’aigua de reg des de fa més de 700 anys.

No obstant això, Juan Valero de Palma instava a la cautela i convidava a optimitzar els recursos hídrics, sobretot pensant en campanyes venidores. Per això, reclamava a les administracions implicades la finalització de les obres de modernització de regadiu que queden pendents en els sectors que s’abasteixen d’aquest canal de reg, del qual beuen més de vint termes municipals.

A pesar de tres anys de sequera en tot Espanya, la modernització dels regs ens ha permés l’estalvi

El dirigent d’aquesta comunitat recordava que precisament la modernització del sistema de reg, amb la implantació de sistemes per degoteig, en aquells sectors on ja està acabada, ha permés estalviar aigua en els últims anys: “A pesar d’arrossegar-se tres anys de sequera en tot Espanya, la modernització dels regs ens ha permés l’estalvi”, argumentava per a reivindicar la finalització de les obres d’optimització d’aigua.

A més, el secretari general de la Séquia Reial del Xúquer apuntava que l’ús eficient de l’aigua també repercuteix en el parc natural de l’Albufera, “l’estalvi d’aigua permet que l’aigua arribe a l’Albufera i arribe a mantindre aquest parc natural”. 

També et pot interessar

stats