La CHS declara la sequera extraordinària en part de la conca del Segura

Aquest anunci no implica la presa de noves mesures restrictives per als regants tradicionals de les hortes diferents de les ja aprovades anteriorment

Els embassaments del Segura estan al 18% de la seua capacitat
Un embassament del Segura, en arxiu

El president de la Confederació Hidrogràfica del Segura ha declarat aquest dilluns, 11 de març, la situació excepcional per sequera extraordinària en la Unitat Territorial (UTE) 1 Principal. Aquesta mesura l'ha presa la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) després de constatar l'estat en què es troba la demarcació a la vista del que mostren els índexs de sequera i escassetat de la conca del Segura avaluats a la primeria de mes.

Aquests indicadors posen de manifest entre altres, la situació simultània de sequera prolongada de l'indicador de sequera i l'escenari d'alerta en l'indicador d'escassetat conjuntural, en l'UTE I Principal, del qual depenen les zones regables de les hortes alta, mitjana i baixa del riu Segura. Aquest anunci no implica la presa de noves mesures restrictives per als regants tradicionals de les hortes diferents de les ja aprovades anteriorment.

Amb aquesta declaració, una vegada publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), la CHS aplicarà les primeres mesures acordades com és l'obertura gradual d'un nombre de pous de la bateria estratègica de sondejos (BES) de l'aqüífer Sinclinal de Calasparra. El mateix organisme de conca ha aprovat que tant la maquinària d'extracció com els elements de control de l'aigua extreta i de seguiment del seu impacte ambiental, estan llestos perquè els pous puguen començar a aportar aigua al llit del riu Segura amb la finalitat d'incrementar el cabal circulant.

La posada en explotació dels pous haurà de permetre haver de desembassar una mica menys d'aigua dels embassaments de capçalera per a l'atenció dels usos de reg i el manteniment dels cabals ecològics, i es mantindran en funcionament mentre persistisca l'actual escenari de sequera extraordinària declarada, per ser una de les condicions imposada per la declaració d'impacte ambiental dels citats pous.

Sense restriccions per a la població

D'altra banda, la CHS constata que el proveïment d'aigua potable a la població, en tot l'àmbit geogràfic atés per la Mancomunitat dels Canals del Taibilla, no estarà subjecte a restriccions.

D'altra banda, els usos atesos des de la capçalera del Tajo, se situen en escenari 2 de normalitat, ja que els embassaments d'Entrepeñas i Buendía en la capçalera del Tajo, estan veient incrementades les seues reserves a hores d'ara d'any hidrològic gràcies a les últimes borrasques.

També et pot interessar

stats