La CHS declararà parcialment en la conca del Segura la "sequera extraordinària" si no plou abans de divendres

Els recursos del mateix riu Segura estan en situació d'emergència, a pesar de les pluges registrades el mes de febrer

L'aigua corrent pels cultius del Baix Segura serà dificil de vore en els pròxims mesos / À Punt NTC

La Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) ha anunciat aquest dimecres que, si no plou abans de divendres, declararà per primera vegada la situació de “sequera extraordinària” parcialment en la conca del Segura, incloent el recorregut pel Baix Segura, que aglutina el 80% de les demandes d'aigua. Aquesta decisió, acordada en la primera reunió de la Comissió Permanent de Sequera de la conca del Segura, manté les actuals restriccions per al regadiu (el 20 per cent per als regadius tradicionals i el 30 per cent per als no tradicionals) i al mateix temps permet habilitar els pous del Sinclinal de Calasparra (Regió de Múrcia).

Segons ha explicat el president de la CHS, Mario Urrea, la conca té dos sistemes d'explotació diferents (els recursos del mateix riu Segura i els que procedeixen del transvasament del Tajo), que estan en situacions diferents. És el sistema de recursos propis el que es troba en situació d'“emergència”, a pesar que les pluges registrades el mes de febrer ha millorat “mínimament” la situació de l'aigua emmagatzemada, d'uns 98 hectòmetres cúbics, uns 230 menys que la mitjana dels últims deu anys.

En canvi, la situació dels usos i demandes associats al transvasament sí que han millorat notablement amb les pluges d'aquest mes, 75 hectòmetres cúbics i pendents de rebre altres 80 derivats de les últimes autoritzacions de la Comissió d'Explotació. La Comissió ha assegurat que es mantindran en l'escenari 2 o de “normalitat” durant els pròxims sis mesos. S'ha decidit no apujar les restriccions, perquè la previsió és que en els pròxims mesos hi haja pluges que milloren la situació.

La CHS tornarà a reunir-se a la fi de març per a valorar la situació de la conca. El Pla Especial de Sequera preveu restriccions fins a un màxim del 50%, però Urrea ha insistit que “hi hauria un escaló intermedi”, probablement del 40%, en cas que seguira sense ploure. Quant a les tres UTE restants de la conca (capçalera, marge dret i marge esquerre), no se'ls aplicarà la declaració de sequera extraordinària, i tampoc els regants del transvasament patiran les restriccions.

En els pous hi ha prevista una capacitat anual per a aportar 31,5 hectòmetres cúbics d'aigua, però Urrea ha recordat que la declaració d'impacte ambiental només en permet l'explotació quan es declara una situació de sequera extraordinària. Per això, si en els pròxims mesos hi ha pluges i s'ix de la situació, els pous deixarien de funcionar, ja que l'única finalitat que tenen és la de preservar l'aigua en els embassaments, que estan a l'entorn del 16% actualment.

Quant a la possibilitat de minorar els denominats “cabals ecològics” en la capçalera del Tajo, Urrea ha assenyalat que “no es donen les condicions” per a això, ja que estan fixats per llei, i no es minoraran.

També et pot interessar

stats