La Unió demana a la Generalitat que localitze i revise tots els pous de sequera

El conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, ha avançat que estudiarà la proposta

Imatge d'un pou de sequera valencià
Imatge d'un pou de sequera valencià / La Unió
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
26 de febrer 2024 - 13:16 Actualitzat: 26 de febrer 2024 - 16:51

La Unió Llauradora i Ramadera ha sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura que localitze i revise tots els pous de sequera de la Comunitat Valenciana perquè és "un dels recursos que els agricultors i ramaders tenen a l’abast per a minimitzar de manera immediata el greu problema de falta d'aigua en determinades zones".

L’organització ha assenyalat en un comunicat que l’escassetat de precipitacions i temperatures anormalment elevades tenen “un impacte molt negatiu en la rendibilitat de les explotacions agropecuàries”, amb “pèrdues econòmiques considerables”. 

La Unió ha indicat que els pous de sequera "garanteixen la disponibilitat de recursos hídrics addicionals en períodes com el que estem vivint en aquests moments, encara que per a això, i per l'amenaça futura, cal veure quants n'hi ha i en quin estat es troben".

Per això, ha remés un escrit al conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, on l'insta a revisar tots els pous de sequera a la Comunitat Valenciana per a avaluar la condició i eficàcia en l’actualitat. A més, reclama que s'hi faça el manteniment preventiu i les reparacions necessàries "per a assegurar que es posen en funcionament de manera immediata quan siga necessari, evitant retards que puguen augmentar els danys als cultius per falta d'aigua".

La Unió considera "fonamental" legalitzar tots aquells pous de sequera existents, "que seran essencials per a garantir el subministrament d'aigua en les explotacions agràries". Aquesta acció proporcionaria una "base legal" per usar-los i "evitaria possibles complicacions futures".

Finalment, l’organització ha sol·licitat a Aguirre planificar "un ús eficient de l'aigua en cada zona i optimitzar el reg, segons les necessitats dels cultius i les condicions climàtiques i, si calguera, en cada zona buscar alternatives de proveïment d'aigua".

El conseller ja ha avançat que estudiarà la proposta, tot i que ha recordat que els pous de sequera "estan per a quan no hi ha prou aigua per altres llocs". Aguirre ha subratllat que "segur que amb una interconnexió de conques adequada podríem haver previngut açò d'una altra manera".  

En aquesta línia, el responsable d'Agricultura ha remarcat que "estem en un període de sequera intensa i som una zona molt àrida dins de la Unió Europea". I afig que "precisament a Brussel·les hem insistit tant al comissari com a la Comissió Europea perquè tinguen en compte la situació de cara a l'activació d'aquests pous de sequera i també als ecorègims que intenten implantar amb la PAC, perquè el compliment d'alguns és absolutament impossible".

També et pot interessar

stats