Mazón i López Miras, sobre el pacte nacional de l’aigua: “Demanem solidaritat i la fi dels enfrontaments entre territoris”

El president valencià i el murcià signen un manifest conjunt que reclama un acord que permeta l’accés de totes les regions espanyoles, en condicions d’igualtat, als recursos hídrics

López Miras i Carlos Mazón junt a una de les canalitzacions del trasvasament Tajo-Segura a Múrcia
López Miras i Carlos Mazón al costat d'una de les canalitzacions del transvasament Tajo-Segura a Múrcia / Marcial Guillén (Efe)

La Comunitat Valenciana i Múrcia han llançat un missatge, a l'uníson, al govern espanyol: “accedir en les mateixes condicions a l’aigua, perquè és un element essencial del dret a la vida”, com expressava el president de la Generalitat, Carlos Mazón, sota la mirada de l'homòleg murcià, amb qui ha signat aquest dijous un manifest per a reclamar un pacte nacional de l’aigua. “Necessitem un pacte nacional de l’aigua. Demanem solidaritat entorn de l’aigua i la fi dels enfrontaments entre territoris”, reivindicava el cap del Consell.

En la mateixa línia, el cap de l’executiu murcià, Fernando López Miras, recordava que “l’accés a l’aigua és un dret de tots i garantir-lo, una obligació dels poders públics”. Tot i això, “algú vol posar barreres amb una finalitat exclusivament política”. En aquest sentit, reclamava al govern espanyol la necessitat d'administrar “de manera solidària” els recursos hídrics, encara que aquesta actitud vaja en contra “de la lectura rupturista d’uns quants”.

Els dos presidents han signat un document en què reclamen un pacte nacional de l’aigua, coincidint amb la celebració, aquest dijous, del dia mundial d’aquest recurs. L’acord reclama, entre altres qüestions, “l’accés a l’aigua en quantitat i qualitat igualitària en tot el territori nacional”, cosa que implica la “necessitat urgent de cohesionar Espanya i unir-nos per l’aigua”.

Així mateix, el document que han firmat els dos presidents també reclama la construcció d’infraestructures que garantisquen la disponibilitat d’aigua, a més del manteniment de les que ja existeixen. En aquest punt, cita el transvasament Tajo-Segura, que en 45 anys ha demostrat ser una infraestructura vital per a regions com la murciana i la valenciana.

Destaquen també la necessitat de reutilitzar l'aigua, “per a donar una segona vida a un recurs tan valuós”, i d'impulsar polítiques per a reduir el consum d’aigua, “tant entre la població en general com en sectors específics”.

El cap del Consell reclamava al govern central una nova gestió de l’aigua: “El consens polític sobre l’aigua no pot ser el que tenim. No reclamem solucions particulars, sinó una visió general”, afirmava Carlos Mazón, que afegia que aquesta reivindicació és la que li va traslladar a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, quan es van reunir fa unes setmanes.

Segons ha desvelat el president valencià, tot i que Ribera es va comprometre al diàleg, finalment no ha sigut així, com s’ha evidenciat amb les noves regles d’explotació del Tajo-Segura. “Teníem una nova oportunitat de fer-ho amb les noves regles d’explotació del Tajo-Segura, però ha iniciat la seua marxa i, des del 8 de març, no hi ha ni intercanvi de dades ni dels experts. Es van comprometre al diàleg i novament tenim un altre motiu per a la decepció”, exposava Mazón. 

També et pot interessar

stats