Aguirre considera un "error" dessalinitzar aigua a Sagunt per a enviar-la a Barcelona i demana "sentit comú"

El conseller d'Agricultura defensa que per a combatre la sequera és necessària la interconnexió de conques i la creació d'infraestructures hídriques, amb un nou Pla Hidrològic Nacional

El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre (Vox) en una entrevista amb Europa Press
El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre (Vox) en una entrevista amb Europa Press / Rober Solsona (Europa Press)

El conseller d'Agricultura, Pesca i Ramaderia, José Luis Aguirre, ha opinat que el plantejament del govern central de dessalinitzar aigua a Sagunt per a enviar-la en vaixells a Barcelona és "un error" i ha instat a "fer les coses amb sentit comú".

Aguirre ha defensat, durant una entrevista a Europa Press, que per a combatre la sequera és necessària la interconnexió de conques i la creació d'infraestructures hídriques, amb un nou Pla Hidrològic Nacional.

El conseller ha lamentat que "mig Espanya s'ofega, mentre una altra mitja no té aigua per a tirar avant" i ha comentat que "potser si haguérem creat amb temps suficient aquelles infraestructures, ara no passarien aquesta set".

En la seua opinió, amb l'"abandó" del Pla Hidrològic Nacional per part de l'expresident del govern José Luis Rodríguez Zapatero es va perdre una oportunitat, perquè aquest contemplava "mesures realment efectives", a més de comptar amb subvencions europees.

Aguirre creu que "no és tard" per a recuperar-ho, encara que "sembla que la història es repeteix", perquè "va ser per exigències dels socis d'Esquerra Republicana perquè el govern va paralitzar el pla" i "fins i tot va haver d'indemnitzar les empreses que estaven realitzant els projectes".

A Barcelona estan passant set, mentre l'Ebre està tirant aigua a la mar.

"Ara està també el govern català pressionant per a fer que no es complisquen determinades expectatives", ha comentat, abans d'assenyalar que, precisament, "a Barcelona estan passant set, mentre l'Ebre està tirant aigua a la mar".

Per a Aguirre, la proposta del govern central de tractar l'aigua a Sagunt per a transportar-la després "travessant la desembocadura que tira a la mar milions de litres d'aigua dolça" suposa "un procés caríssim i amb un cost energètic brutal".

Enfront d'això, ha defensat reprendre la política de creació d'infraestructures hídriques. Però ha advertit que la llei de restauració de la naturalesa "ens posarà pegues" per a desenvolupar les necessàries en preveure que es done "continuïtat de llits, es lleven les preses, rescloses i assuts, que és el que ha utilitzat l'home des que va començar a cultivar la terra".

És curiós que el govern d'Espanya estiga donant diners al govern del Marroc per a crear infraestructures de reg mentre facilita que es dinamiten eixes estructures a Espanya.

D'altra banda, Aguirre ha qualificat de "curiós que el govern d'Espanya estiga donant diners al govern del Marroc per a crear infraestructures de reg" mentre facilita que "es dinamiten aquelles estructures" a Espanya.

Tajo-Segura

Respecte al transvasament Tajo-Segura, el conseller no és optimista sobre que canvie la posició de l'executiu central, però ha defensat que "és necessari continuar pressionant" perquè hi ha "moltes famílies que es juguen el pa de cada dia per a poder cultivar a la zona del Baix Segura i Múrcia".

El cost de l'aigua dessalada és inassumible per a la seua utilització en agricultura.

Aguirre ha advertit que, a causa de tota aquesta conjuntura, "molts cultius no podran seguir", i ha criticat que "s'apel·le a l'aigua dessalinitzada" quan "no és compatible" amb els cultius agrícoles. "Pot ser-ho per al manteniment de camps de golf o amb el proveïment a la població urbana, però el cost de l'aigua dessalinitzada és inassumible per a la seua utilització en agricultura", ha afirmat.

"Ara tenim la possibilitat del transvasament Tajo-Segura, que cal fomentar, i en les altres possibilitats està el Xúquer-Vinalopó, però tot això s'hauria de complementar amb unes infraestructures necessàries en un nou Pla Hidrològic Nacional que interconnectara les conques dels diversos cursos fluvials de tot Espanya", ha insistit.

Estabilitat en el Consell

Quant a la relació entre els socis del Consell, Aguirre ha qualificat de "magnífica" la relació entre el seu partit, Vox, i el PP, a pesar que "hi haurà frecs perquè és un govern de coalició i està format per partits diferents que en algunes coses pensen coses diferents".

A més, ha afegit que el pacte aconseguit entre totes dues formacions "s'està complint i està cobrint les expectatives que hi havia". Per tot això, està "convençut" que "hi haurà estabilitat" fins al final de la legislatura, encara que tampoc té "una bola de cristall", ha puntualitzat.

Eleccions europees, claus per al camp

Preguntat per la rellevància de les pròximes eleccions europees i si el camp es convertirà en terreny de confrontació política, Aguirre ha subratllat que el resultat dels comicis és "molt important" per a l'agricultura en un moment en el qual s'està "veient on ens porten les polítiques excessivament mediambientalistes" de Brussel·les. "Tenim molt clara quina és la posició, on ens porta l'Agenda 2030, amb el seu pacte verd i l'estratègia de la granja a la taula", ha assenyalat.

El conseller ha recordat que el PP va donar suport a les Corts la setmana passada a una proposició no de llei (PNL) per a "denunciar davant de les institucions europees aquelles disposicions incloses en el Pacte Verd Europeu que hagen ocasionat conseqüències negatives per a l'economia espanyola, especialment en el sector primari". "Això és una mostra que efectivament hi ha una magnífica relació entre el Partit Popular i Vox, que el govern en la comunitat seguirà cap avant", ha comentat.

També et pot interessar

stats