Detecten hepatitis A en maduixes provinents del Marroc

AVA-Asaja assegura que és un perill i que pot ser que siga per haver regat les explotacions amb aigües fecals

Imatge d'arxiu de caixes de maduixes
Imatge d'arxiu de caixes de maduixes / Europa Press

AVA-Asaja ha alertat aquest dimarts de la detecció d'hepatitis A en maduixes provinents del Marroc. Aquesta detecció –concreta l'organització agrària– s'ha produït en un punt d'entrada i s'ha fet ressò el portal comunitari RASFF (Rapid Alert System Feed and Food). Davant d'aquesta informació, AVA-Asaja s'ha mostrat "preocupada" i ha exigit mesures "urgents" tant al govern central com a la Unió Europea. L'associació assegura que aquest virus "pot haver aparegut en l'aliment per regar les explotacions amb aigües fecals".

Notificació oficial de la detecció d'Hepatitis A en maduixes del Marroc
Notificació oficial de la detecció d'Hepatitis A en maduixes del Marroc / RASSF

Davant d'aquesta nova alerta sanitària per importacions hortofructícoles procedents d'aquest país tercer, l'organització que presideix Cristóbal Aguado ha enviat una carta al ministre d'Agricultura, Luis Planas, per a sol·licitar-li “de manera urgent" que demane explicacions al govern del Marroc i concrete "quines mesures pensa emprendre per a evitar que aquest tipus de situacions tornen a ocórrer”.

AVA-Asaja ha instat Planas a “traslladar les autoritats competents de la Unió Europea que totes les maduixes que procedisquen del Marroc tinguen una exhaustiva inspecció sanitària i, en cas de detectar-se més alertes en altres fruites i hortalisses de tercers països, s'estenguen els controls a aquests productes, perquè està en joc la salut dels consumidors”. La demanda també l'han remesa a Asaja Brussel·les per a tractar la problemàtica en les institucions comunitàries.

L'organització també ha informat d'aquesta alerta a les principals associacions de consumidors de la Comunitat Valenciana –l'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu), l'Associació d'Ames de casa i Consumidors Tyrius i la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana– i a l'Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València, a causa del risc que representa per a la salut humana.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), “l'hepatitis A és una inflamació del fetge causada pel virus de l'hepatitis A (VHA), que es propaga principalment quan una persona no infectada (i no vacunada) ingereix aigua o aliments contaminats per femta d'una persona infectada”.

També et pot interessar

stats