Ribera adverteix que portar aigua a Catalunya en vaixells des de Sagunt no és "sostenible en el temps"

La ministra de Transició Ecològica insisteix en la necessitat d'invertir en dessalinització i aposta per millorar les infraestructures hídriques i ajustar el consum d'aigua a l'oferta real en situacions de sequera

La dessaladora de Sagunt, en una imatge d'arxiu
La dessalinitzadora de Sagunt, en una imatge d'arxiu / Manuel Bruque (Efe)

El traslladat d'aigua dessalinitzada en embarcacions des de Sagunt a Catalunya per a pal·liar la sequera no és ni la "solució ideal" ni una opció "sostenible en el temps", en opinió de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. La vicepresidenta tercera del govern espanyol aposta per fer una estimació realista de l'evolució de la sequera, que creu que serà més que un episodi puntual, per a valorar mesures estructurals. Així ho ha manifestat en una entrevista a RNE, en què ha insistit en la importància de la dessalinització, la reutilització, la millora de les infraestructures (per a evitar fuites en la xarxa) i l'ajust del consum a l'oferta real. Una advertència que, si bé no ha concretat, interpel·la des de la gestió del govern català a l'activitat industrial, agrícola i turística.

Pel que fa a la sequera d'Andalusia, Ribera ha anticipat una reunió en les pròximes setmanes amb el president de l'autonomia, Juan Manuel Moreno Bonilla, per a perfilar propostes definitives contra l'escassetat d'aigua, si bé ha subratllat la diferència amb la situació catalana. Mentre que a Barcelona i a l'àrea metropolitana la demanda d'aigua està molt concentrada, a Andalusia està més atomitzada. Ara mateix no descarta res, ni tan sols "alguna cosa semblant" als vaixells que s'han emprat a Catalunya. En tot cas, ha situat la "prioritat immediata" en l'abastiment d'aigua per a consum urbà.

La ministra ha lamentat "amb una certa tristesa" la planificació anys arrere d'una dessalinitzadora per a reforçar la provisió d'aigua a Màlaga, un projecte que es va descartar el 2012, quan es va decidir frenar tot el programa de dessalinització i que "ara hauria vingut molt bé".

D'altra banda, ha qualificat "d'extremadament provocadores" les declaracions d'Isabel Díaz Ayuso en les últimes hores en què ha acusat els governs catalans de no haver fet les inversions necessàries contra la sequera pel fet d'estar "embolicats en el procés". "Qualsevol que puga observar la realitat des de lluny sap que del que estem parlant és d'aigua, no de procés, ha emfatitzat la ministra, que ha sol·licitat "encapsular" aquelles persones que exerceixen responsabilitat institucional de manera irresponsable i tòxica per a la convivència.

També et pot interessar

stats