Barrachina (PP): "Si Catalunya necessita aigua, la Comunitat Valenciana li n'ha de donar, i viceversa"

El síndic dels populars a les Corts defén la "solidaritat hídrica" entre territoris i dona suport a les protestes "ordenades" del camp valencià: "Tenen totes les raons"

El síndic del PP en les Corts, Miguel Barrachina, aquest dimarts en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El Partit Popular valencià reivindica la "solidaritat hídrica" entre territoris després que el president de la Generalitat, Carlos Mazón, haja allargat la mà per a ajudar Catalunya, en emergència per sequera, i s'haja mostrat predisposat a col·laborar en el pla del govern espanyol per a enviar-hi vaixells carregats amb aigua des de Sagunt. "Si Catalunya o Barcelona necessiten aigua, la Comunitat Valenciana els n'ha de donar, i viceversa", ha defés aquest dimarts el síndic del partit a les Corts, Miguel Barrachina, entrevistat en Les notícies del matí.

El diputat autonòmic ha dit sentir-se "orgullós" de l'actuació de Mazón davant de la crisi pel dèficit hídric i la sequera a Espanya, perquè "construeix ponts en lloc d'alçar murs, com fan des d'altres instàncies polítiques". I ha insistit que aquesta "generositat" que mostra el territori valencià hauria de ser recíproca: "És molt bo que des de la generositat superem els obstacles i els bloqueigs mentals que impedeixen que l'aigua, que és un recurs escàs, es puga gaudir. Sense pèrdues i perjuís per a la Comunitat Valenciana, nosaltres hem de ser generosos. Sempre estarem per la solidaritat hídrica", ha remarcat. L'exregidor sogorbí ha assenyalat la paradoxa que quan habitualment es parla d'aquest concepte és per a fer referència a un repartiment d'aigua que va del nord al sud, però "ara és el sud el que nodrirà el nord". "Alguns dirigents no estaven preparats per a això, però és lògic i raonable", ha afegit.

Hem de ser generosos, sempre estarem per la solidaritat hídrica

Barrachina s'ha mostrat partidari que les dessalinitzadores, un recurs en la recambra per a combatre l'emergència climàtica, s'usen de manera complementària junt amb l'aigua dolça dels rius, sobretot per l'elevat cost que comporten i l'impacte ambiental derivat de la salmorra i l'energia. En aquest context de crisi hídrica, l'exdiputat en el Congrés ha incidit que la sequera es veu ja "en totes les zones" d'Espanya, i per això, s'ha mostrat partidari d'aprofitar "millor" l'aigua procedent dels transvasaments, tenint en compte criteris tècnics i no "polítics". També ha defés tancar un pacte nacional sobre la matèria amb el consens de totes les forces polítiques, una proposta —ha dit— que "insistentment" planteja el líder estatal del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Sí a les protestes en el camp, però "reglades"

Durant l'entrevista, el parlamentari del PP en les Corts s'ha referit també a les tractorades espontànies que s'han concentrat des de primera hora del matí en punts de l'àrea metropolitana de València i que han col·lapsat per moments vies importants com la ronda Nord de la ciutat o la CV-30. Barrachina ha expressat el seu suport a les mobilitzacions del camp valencià perquè "els agricultors tenen totes les raons per a protestar". La manca d'aigua, abús de controls i impostos o traves administratives a l'activitat són alguns dels aspectes que ha enumerat. En aquest sentit, ha criticat el fet que als agricultors valencians, un col·lectiu amb mitjana d'edat de 63 anys, se'ls exigisca des de Brussel·les portar un quadern digital diari i que Espanya no haja introduït cap moratòria a aquesta mesura, com sí que s'ha fet en el cas d'altres països.

Ens sumarem a totes les protestes que es facen de manera reglada i sense molestar els valencians

El síndic s'ha mostrat comprensiu amb les queixes dels llauradors que han acudit hui a manifestar-se en el marc d'una convocatòria aliena a les organitzacions agràries. "Hi ha un còctel entre burocràcia, excés de despeses i controls i falta d'aigua que, naturalment, fa que amb qualsevol crida espontània els agricultors estiguen en el carrer, perquè tenen tots els motius per a protestar", ha dit. Tot i això, ha deixat clar que des del Partit Popular farà costat a les protestes sempre que siguen "ordenades": "Ens sumarem a totes aquelles que es desenvolupen de manera reglada i sense molestar els valencians", ha subratllat.

Vox, un soci "lleial"

Barrachina, que des d'aquest dimecres deixarà d'interpel·lar el president de la Generalitat en les sessions de control de les Corts per ser del mateix partit, ha avançat que el PP portarà al ple una proposta per a incentivar que les 975 empreses que voluntàriament decidiren traslladar-se a la Comunitat Valenciana des de Catalunya puguen decidir quedar-se sense que "el govern espanyol les penalitze, com pretén Junts, ni finance el canvi de domicili amb diners de tots".

Preguntat pel full de ruta del Grup Parlamentari Popular en el període de sessions acabat de començar ara al febrer en el Parlament valencià, el síndic ha explicat que la prioritat és "posar de manifest" els assumptes que l'executiu de Pedro Sánchez pacta "clandestinament" amb els independentistes catalans, relatius a l'amnistia, el finançament o les competències en migracions. "Són temes crucials que haurien de ser objecte d'un debat plural entre tots", ha afirmat.

Finalment, el dirigent del PP en les Corts ha llevat ferro al fet que el vicepresident primer del Consell i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera (Vox), s'haja desmarcat públicament de la marca "Orgull de Comunitat", que forma part d'una iniciativa de la Generalitat per a "visibilitzar" la diversitat sexual i "promoure" una societat "inclusiva i respectuosa". Barrachina, que ha dit respectar el fet que hi haja persones a les quals no agrade aquest tipus de campanyes, ha reduït les diferències en el si de l'executiu valencià a "matisos" i "discrepàncies" que són "saludables" en assumptes puntuals.

En tot cas, ha insistit que en Vox han trobat "lleialtat completa" com a soci de govern, tot i pensar "distint" en alguns àmbits. "En les decisions importants, els dos partits estem junts", ha insistit el parlamentari, que ha recordat que en el mig any de vida del Consell de Mazón totes les propostes han eixit per unanimitat, igual que els pressupostos.

També et pot interessar

stats