Una tractorada d'agricultors provoca retencions i embussos en diferents punts de la Comunitat Valenciana

Els agricultors denuncien que treballen a pèrdues i exigeixen per a les importacions de països tercers les mateixes exigències fitosanitàries que per als membres de la Unió Europea

Manifestació dels llauradors al llarg de les carreteres valencianes / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 de febrer 2024 - 08:20 Actualitzat: 06 de febrer 2024 - 22:11

La tractorada convocada aquest dimarts de matí, aliena a les principals organitzacions agràries, ha complicat la circulació a les carreretes de la Comunitat Valenciana, especialment a l'àrea metropolitana de València, amb més de trenta minuts d'embussos en alguns punts. Unes tractorades que mantenen encara quilòmetres de retencions a l'A-3 i l'A-7 a València.

Els manifestats denuncien que treballen a pèrdues i exigeixen per a les importacions de països tercers les mateixes exigències fitosanitàries que per als membres de la Unió Europea. I avisen: "sense camp, no hi ha menjar a taula". 

Diversos quilòmetres de retencions es registraven al voltant de les 13:30 hores a l'A-3 i l'A-7 en diversos punts de la província de València, en alguns casos de fins a catorze quilòmetres, en un dimarts complicat per al trànsit.

En l'A-3, en el punt 327 al pas per Xiva continua tallada la circulació en sentit València per la manifestació d'agricultors i es registra una retenció de quatre quilòmetres, mentre que en sentit Madrid hi ha circulació lenta durant tres quilòmetres, segons informa la DGT.

A Utiel, en el quilòmetre 275 de la A-3, el trànsit està tallat en tots dos sentits i s'estan produint retencions de tres quilòmetres en sentit Madrid, malgrat els desviaments establits, i de fins a catorze quilòmetres en sentit València.

En l'A-7 a l'Alcúdia també hi ha tres quilòmetres de retenció sentit València, després que s'hagen retirat els tractors.

La ronda Nord d'accés a la ciutat de València també continua amb problemes. Segons ha informat el Centre de Gestió de Trànsit de l'Ajuntament de València, a les 12:35 hores una nova columna de tractors circulava pels dos carrils drets de l'avinguda Antonio Ferrandis en direcció a Eduardo Primo Yúfera i el port.

A eixes hores romania tallada l'entrada a València des de la CV-30 i l'eixida de la ronda nord des del camí de Montcada, amb desviaments per la via de servei.

Des de primera hora les carreteres han estat col·lapsades

Diversos agricultors han acudit amb els seus tractors des de les set a les principals vies d'accés a València, com ara l'A-3, el bypass, la V-30 o la V-31, més coneguda com la pista de Silla. Des de primera hora les carreteres han estat col·lapsades amb els cotxes parats per desenes de tractors, encara que a poc a poc han començat a circular alguns vehicles en alguns punts per la intervenció de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

La ronda Nord de València ha estat tallada per la tractorada i hi ha hagut nombrosos conductors atrapats a l'altura del barri de Benicalap. Aquest tall ha provocat que es col·lapsen també, en sentit d'entrada a València, la CV-30 a l'altura de Benimàmet, la CV-35 i la V-30 perquè no es podien incorporar els vehicles a la ronda Nord. La Guàrdia Civil ha establit desviaments per l'avinguda Mestre Rodrigo. Els problemes en el trànsit han causat la modificació de recorregut de la línia 70 de l'EMT de València.

Talls en l'A-3 i en l'accés de l'A-7

Encara era de nit quan els tractors s'han concentrat a Requena per a iniciar les mobilitzacions. L'objectiu era tallar l'A-3 a aquesta altura, però la Guàrdia Civil els ho ha impedit i han decidit sumar-se als companys d'Utiel. També ací han topat amb els agents, que no han pogut evitar que finalment ocuparen l'autovia. Els tractors han fet talls també l'A-3, a l'altura d'Utiel, en tots dos sentits, i a l'altura de Requena en sentit València.

Però aquest no ha sigut l'únic punt de l'A-3 afectat per la tractorada. A primera hora una desena de tractors la col·lapsaven a l'altura de Xest. La Guàrdia Civil els ha identificat i obligat a circular, i les protestes s'han traslladat a Xiva (Foia de Bunyol), on durant tot el matí hi ha hagut talls intermitents d'uns tres quilòmetres en tots dos sentits. En aquest punt, els agricultors han repartit taronges entre els conductors atrapats per a calmar els ànims. 

D'altra banda, a la CV-50 a l'altura de l'Alcúdia i Alzira (Ribera Alta), ha romàs tallat l'accés des de la A-7, i hi ha hagut circulació lenta en l'A-35 amb quatre quilòmetres de retenció a l'altura de Moixent (Costera).

Lluny de l'A-3 els tractors també han fet soroll. A Xàtiva, a la Costera, se n'han concentrat més de 100 als afores.

Tres columnes amb 130 tractors per l'N-232

A la província de Castelló, la protesta d'agricultors ha originat retencions en l'N-340 a l'altura de Vila-real i també a Nules (Plana Baixa), en direcció a Barcelona.

I al nord de Castelló vora 230 tractors procedents de tres punts diferents han provocat retencions importants a la Nacional 232 per a concentrar-se a Xert (Baix Maestrat). Eren tractors vinguts fe Morella (els Ports), Càlig, Sant Jordi, la Jana, Traiguera, Canet lo Roig (Baix Maestrat) i les Coves de Vinromà (Plana Alta).

Tractors en la N-2323, a la província de Castelló
Tractors en la N-2323, a la província de Castelló / À Punt NTC

Les protestes d'agricultors que han tret aquest dimarts tractors a les carreteres no han sigut comunicades a la delegació del govern. Unes mobilitzacions convocades al marge de les organitzacions agràries i del calendari oficial de protestes.

Són agricultors que s'han organitzat de manera espontània a través de serveis de missatgeria i de xarxes socials i que volen eixir a les carreteres per a alertar de la situació que travessa el camp valencià.

Els agricultors denuncien treballar a pèrdues i normatives "excessives" de la UE

Els agricultors que han participat en les tractorades no autoritzades han denunciat que treballen a pèrdues i han exigit per a les importacions de països tercers les mateixes exigències fitosanitàries que per als membres de la Unió Europea.

Un d'ells, Paco Dalmau, ha criticat durant la tractorada a l'A-3 a l'altura de Xiva les "normatives excessives" de la UE, que estableix prohibicions i legisla "sempre en contra del sector primari", deixant-lo "en la situació més feble" i "donant avantatges" als països no comunitaris.

"Ara ens estan dient que, després de dos mil anys, perquè el sector primari és el primer que va sorgir, estem fent les coses malament, per quatre científics que van comprats per fons d'inversió", ha lamentat.

Contra l'Agenda 2030

Dalmau ha exigit la paralització de l'Agenda 2030 i "totes aquestes normatives mediambientals" que perjudiquen el sector primari, i que s'atorgue a aquest sector una situació de "privilegi" per estar a la UE, imposant aranzels a tercers països i comprant els seus productes quan els membres europeus no puguen proveir el mercat.

Segons ha declarat, els agricultors volen que el seu esforç es veja valorat i tindre una pensió digna després de tota una vida treballant.

Un llaurador explica els motius de la protesta a À Punt
Un llaurador explica els motius de la protesta a À Punt / À Punt NTC

Juan, un dels agricultors que protesten a la ronda Nord, ha explicat a À Punt que estan manifestant-se perquè "la UE està posant molts problemes" a l'hora de posar fitosanitaris i produir i "tenim importacions de fora a les quals no els posen les mateixes normatives que a nosaltres". És per això que "cada vegada tenim menys poder per a produir i viure del camp, que és el que volem".

A més ha dit que creu que els sindicats agraris valencians "haurien d'haver fet costat als llauradors en aquesta protesta" que han convocat a través d'una plataforma. "Haurien d'estar perquè als qui representen són als llauradors", ha lamentat.

La UE està posant molts problemes a l'hora de posar fitosanitaris i produir i tenim importacions de fora a les quals no els posen les mateixes normatives que a nosaltres i cada vegada tenim menys poder per a viure del camp, que és el que volem

També des dels accessos nord a la ciutat de València, un altre agricultor que participava en la protesta ha assegurat que treballen a pèrdues i no poden competir amb importacions que utilitzen productes fitosanitaris prohibits a la UE o amb els preus de la mà d'obra procedents del Marroc o Egipte.

"Ací ens demanen que sulfatem amb tot ecològic, molt bé, ho complim, però porten de fora importacions tractades amb productes que ací estan prohibits", ha lamentat un agricultor de l'Horta Nord, que reclama del govern la defensa del sector.

A més, ha reclamat millors preus per als productes agraris i ha denunciat les plagues que arriben de la mercaderia importada de tercers països.

Un altre agricultor ha instat a fer "com els francesos i no tindre por de ningú" per a exigir les reivindicacions del sector, i ha lamentat que els espanyols "hui dia tenim la sang d'orxata".

Teresa Ribera demana "acompanyar al camp" per ser un dels sectors més perjudicats pel canvi climàtic

Al voltant de les protestes dels agricultors espanyols, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha demanat "acompanyar al camp" i ser "moltíssim més solidaris amb ells, a més de facilitar-los la vida per ser un dels sectors més perjudicats pel canvi climàtic".

En aquest punt, Ribera ha assenyalat que la manipulació per l'agenda verda i el seu impacte negatiu en el camp no és correcta. "Ara el més important és veure les seues preocupacions respecte a càrregues burocràtiques o a la caiguda de les collites, per la dificultat que tenen per a completar les expectatives en cadascuna de les temporades".

En definitiva, el que importa és com assegurar que la inversió, sostenibilitat i viabilitat de l'activitat agrària puga portar-se a la pràctica, acompanyant i facilitant la vida als agricultors, ha conclòs la vicepresidenta.

Calendari de mobilitzacions

Mentrestant, aquest és el calendari conjunt de mobilitzacions que han acordat les associacions agràries i les cooperatives de la Comunitat Valenciana. Es manifestaran el 12 de febrer a Alacant, el 15 de febrer a Castelló i el 22 de febrer a València.

Les entitats convocants d'aquestes protestes són AVA-Asaja, Asaja Alacant, La Unió Llauradora, La Coordinadora Llauradora (COAG) i La Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders (UPA), amb el suport de les Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana i del Comité de Gestió de Cítrics.

A més, La Unió Llauradora i Ramadera manté dues jornades més de protestes: el 7 de febrer a Castelló i el 21 de febrer a la seu del Ministeri d'Agricultura, a Madrid.

També et pot interessar

stats