El malestar del camp s'estén i talla nombroses carreteres a Espanya

Els llauradors prenen les principals vies, en mobilitzacions no autoritzades, per a reclamar mesures que traguen el sector de la situació agònica que travessa

La carretera A-30, en direcció a Múrcia, totalment bloquejada per la tractorada d'aquest dimarts
La carretera A-30, en direcció a Múrcia, totalment bloquejada per la tractorada d'aquest dimarts / Marcial Guillén (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 de febrer 2024 - 09:19 Actualitzat: 06 de febrer 2024 - 12:56

A més de les protestes espontànies de la província de València, els tractors també han pres aquest dimarts les carreteres de bona part d’Espanya per a protestar per la situació agònica que, segons asseguren, travessa el sector agrícola. Les tractorades, convocades a través de les xarxes socials i els grups de WhatsApp, han complicat el trànsit de vies principals i han bloquejat els accessos a mercats d'abastos o, i fins i tot, infraestructures com el port de Màlaga.

El malestar del camp s’ha evidenciat aquest dimarts sobre l’asfalt. Els llauradors de bona part d’Espanya, farts de la falta de rendibilitat agrícola i de la incomprensió que, asseguren, senten per part de les polítiques agràries de la Unió Europea, han col·lapsat les grans vies de moltes regions.

Tractors que han bloquejat els accessos al port de Màlaga
Tractors que han bloquejat els accessos al port de Màlaga / Daniel Pérez (Efe)

A Madrid, segons fonts de la delegació del govern espanyol, no s'han produït incidents, a pesar que uns 80 tractoristes procedents des d'Àvila han intentat bloquejar Mercamadrid. El cordó policial els ha contingut a poc més d'un quilòmetre d'aquest mercat. No obstant això, les mobilitzacions han complicat el trànsit a la ciutat.

En canvi, a Valladolid la protesta ha acabat amb un agricultor detingut per, presumptament, haver agredit un policia mentre intentaven tallar una carretera.

Columna de tractors que ha pres la ciutat de Burgos
Columna de tractors que ha pres la ciutat de Burgos / Santi Otero (Efe)

D'altra banda, a La Rioja, han col·lapsat els principals accessos a Logronyo des de bon matí i els vehicles agraris han intentat tallar els accessos a Mercarioja. A més d'en la capital, una columna de tractors també ha col·lapsat el trànsit en diversos punts de l'N-232 o l'autopista bascoaragonesa, l’AP-68.

A la comunitat aragonesa, centenars de tractors han bloquejat l'autovia A-2 a la localitat saragossana de La Almunia de Doña Godina i els accessos a Mercazaragoza. A Múrcia, la protesta ha quedat palesa en la RM-15, una de les principals carreteres de la regió. Els tractors l'han bloquejada a l'altura de Caravaca.

L'RM-15, a l'altura de la localitat murciana de Caravaca de la Cruz, bloquejada a primera hora del matí per les protestes dels llauradors
L'RM-15, a l'altura de la localitat murciana de Caravaca de la Cruz, bloquejada a primera hora del matí per les protestes dels llauradors / Efe

Pel que fa a Andalusia, els agricultors i ramaders de Màlaga han bloquejat amb tractors i camions els accessos al port de Màlaga, a més de diverses carreteres estratègiques en la regió.

L'afecció valenciana

En el cas de la Comunitat Valenciana, una protesta sense autorització ni avís previ ha aconseguit col·lapsar els accessos a la ciutat de València. El bloqueig del trànsit s'ha estés, per moments, també a les comarques.

De fet, en les proximitats de Xàtiva el malestar dels llauradors ha provocat trànsit dens en algunes vies, mentre que més al nord, els agricultors també han pres la CV-50, que va des de Llíria (Camp de Túria) fins a Tavernes de la Valldigna (Safor). Aquesta via autonòmica ha estat un temps tallada, a l'altura de l'Alcúdia (Ribera Alta) per la tractorada espontània dels llauradors. Així mateix, en l'A-3 també s'ha tallat el trànsit en diversos punts i, una vegada restablit, ha sigut dens i amb retencions.

L'A-62, que creua la província de Valladolid, totalment tallada aquest dimarts pel matí
L'A-62, que creua la província de Valladolid, totalment tallada aquest dimarts pel matí / Efe

Els agricultors que han eixit aquest dimarts a les carreteres compten amb suports com la Plataforma en Defensa del Sector del Transport, que han anunciat una parada indefinida a partir del dissabte, i algunes cooperatives també han tancat aquest dimarts en solidaritat amb la protesta. No obstant això, cap de les protestes formen part del calendari previst per les organitzacions agràries majoritàries Asaja, COAG i UPA.

Des del Ministeri d'Agricultura asseguren que aquest és el govern "que més ha fet costat al sector amb ajudes directes importants, així com amb mesures laborals i fiscals, continua treballant per a fer costat a agricultors i ramaders". Xifren aquestes en prop de 4.000 milions d'euros per a agricultors i ramaders en els últims dos anys, dels quals 1.380 milions han sigut ajudes directes extraordinàries. Fonts del ministeri de Luis Planas mantenen que continuaran treballant en favor del sector agrari, que consideren "estratègic" per al govern espanyol.

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, també ha defés aquest dimarts que cal assegurar que l'esforç per una producció alimentària sostenible "puga portar-se a la pràctica acompanyant els agricultors".

També et pot interessar

stats