Mazón defensa l'ús responsable de l'aigua contra les crítiques del govern de Page que la Comunitat Valenciana "no pot gastar tanta aigua"

El cap del Consell remarca que al territori valencià es reutilitza el 40% de l’aigua de tota Espanya

Transvassament del Tajo
Transvasament del Tajo / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
14 de febrer 2024 - 11:59 Actualitzat: 15 de febrer 2024 - 09:58

La portaveu del govern de Castella-la Manxa, Esther Padilla, ha recordat aquest dimecres al president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, que “no pot gastar tanta aigua” i que estan regant “per damunt de les seues possibilitats a costa d'un riu que s'esgota”.

En el transcurs d'una roda de premsa, Padilla ha respost així a les declaracions del president de la Generalitat en les quals va parlar de criteris polítics en la reducció del transvasament Tajo-Segura. “La realitat s'imposa i la veritat també ha de fer-ho”, ha afegit. “Mazón demana que no s'augmenten els cabals [ecològics] com si fora una decisió que es vol prendre per a augmentar i per a perjudicar-los”, ha dit la portaveu, per a afegir que aquests cabals ecològics no s'augmenten, sinó que es va establir que l'aplicació seria progressiva.

Després de recordar que aquest dijous, 15 de febrer, es compleixen sis dècades des que es va aprovar el projecte del Pla del Tajo, Padilla ha indicat que han sigut seixanta anys de solidaritat de Castella-la Manxa amb “el llevant”. “Hem sigut solidaris molts anys, però ara no hi ha aigua i el que sí que hi ha és normativa europea i sentències dels tribunals”. És per això que ha vist “molts motius” pels quals ja s'ha començat a “pegar la volta” al transvasament i ha recordat al president valencià que “no poden gastar tanta aigua”. “Han d'assumir-ho i optar d'una vegada per sempre per eixe recurs que el Govern d'Espanya també va implantar, les dessalinitzadores”.

Mazón: “Aprofitem cada gota d’aigua com si fora or”

A més, a última hora d'aquesta vesprada, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha volgut deixar clar que els valencians i valencianes fan un ús responsable dels recursos hídrics i que al territori valencià es reutilitza el 40% de l’aigua de tota Espanya. En una trobada empresarial a Madrid, el cap del Consell ha sentenciat que s’aprofita cada gota “com si fora or”. “Som els més responsables, ja hem fet els deures i són els altres els que els han de fer”, ha conclòs. 

També s’hi ha pronunciat la consellera valenciana de Medi Ambient, Salomé Pradas, que ha rebutjat les “lliçons de Castella-la Manxa a la Comunitat Valenciana en matèria d'aigua” perquè, al seu entendre, “pertany a tots els espanyols”. En un comunicat, Pradas ha reivindicat els esforços de la Generalitat per a fer de la valenciana “l'autonomia líder en gestió responsable de l'aigua”, un “bé escàs que sabem utilitzar de la millor manera possible”. En aquest sentit, la consellera ha recordat que la Comunitat Valenciana “és líder en la reutilització d'aigua perquè és, amb diferència, l'autonomia que més esforços realitza”.

Pradas ha indicat que el 78% dels camps valencians són regats amb sistemes eficients com el degoteig, “però malgrat tots els esforços, continua fent falta aigua d'altres punts d'Espanya”. “Per això la reclamem i actuem sempre des del rigor i el respecte, però sent conscients que l'aigua és de tots i n'hi ha per a tots”, ha incidit. La consellera ha insistit que la Comunitat Valenciana “sempre és solidària” i ha posat com a exemple “la mà estesa a Catalunya per a utilitzar dessalinitzadores com la de Sagunt per a aigua de boca”.

També et pot interessar

stats