Tota la conca del Xúquer, declarada en situació excepcional de sequera

La decreta la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i permetrà adoptar mesures extraordinàries, com les assignacions d’aigua per al reg o les infraestructures

La sequera afecta ja tota la conca del Xúqer / À Punt NTC

“Situació excepcional per sequera extraordinària en tota la demarcació”. És la declaració que ha fet la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) a causa de la falta “continuada” de pluges “en gran part de la conca”, segons detallen des de l’ens hidrogràfic. La decisió arriba només uns dies després que la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) declarara també la situació de sequera extraordinària parcial de la conca del riu que rega el Baix Segura, no en la totalitat com passa en el Xúquer.

Aquest anunci no implica prendre noves mesures restrictives per als regants tradicionals que siguen diferents de les que ja s'havien aprovat anteriorment.

Aquesta declaració permet anticipar possibles problemes en sistemes com el Millars-Plana de Castelló, Serpis, Marina Baixa i Vinalopó-Alacantí durant la pròxima campanya de reg, que està a punt de començar i que coincideix amb l'època estival. La cap de l'Oficina de Planificació Hidrològica de la CHX, Arancha Fidalgo, recordava que aquests sistemes ja estan en prealerta per falta d’aigua i que “si no es produeixen precipitacions, previsiblement entraran en situació d'alerta durant la campanya de reg”.

A causa de la falta de precipitacions durant la tardor i l'hivern, els rius han patit una reducció de recursos, com els subterranis, i una minva d'aigua embassada als pantans que. Tot i que en conjunt tenen reserves per damunt de la mitjana dels últims deu, vint o trenta anys, ha fet que alguns sistemes, entre els quals la CHX cita el del Palància-Les Valls, el del Sénia-Maestrat i la Marina Alta, estiguen “en un escenari d’emergència per escassedat hídrica”, segons assenyalen des de la CHX.

La declaració va més enllà de remoure consciències o de constatar una realitat, la de la falta d'aigua. Aquesta té una sèrie d’efectes administratius. La situació excepcional per sequera extraordinària en tota la demarcació permet que es puguen adoptar mesures extraordinàries en relació amb els recursos hídrics públics.

Quines repercussions tindrà per als usuaris?

Entre les iniciatives, per exemple, des de la CHX mencionen l'exempció del cànon de regulació i de la tarifa d'utilització de l'aigua als usuaris que patisquen les restriccions, o l’adopció de mesures administratives o relacionades amb les infraestructures hídriques de manera urgent, com apunten des de la confederació.

En aquest sentit, la declaració que ha fet la CHX avala, per exemple, prendre mesures relacionades amb les dotacions d’aigua, els criteris de prioritat, els orígens d'aigua, les condicions d'autoritzacions d'abocament o l’adaptació d'aprofitaments hidroelèctrics.

No obstant això, des de la CHX han aclarit que el fet d’impulsar la declaració de situació excepcional per sequera extraordinària en tota la demarcació no implica “que s’apliquen de manera automàtica les restriccions”. Les limitacions s’adoptaran en funció de les particularitats de cada episodi de sequera i de cada sistema d’explotació.

Per tant, les restriccions en l’aigua de reg es decidiran més avant, en les reunions de la comissió de desembassament, “que es convocaran, si és el cas, pel mes de maig”, com puntualitzen des de l’ens hidrogràfic.

No obstant això, en algunes zones de la conca del Xúquer, com la del Palància-Les Valls i la del Sénia-Maestrat, ja hi ha implantades mesures de seguiment i gestió del pla especial de sequera, atés que són zones que acusen d’una manera més significativa la falta d’aigua.

Ara bé, des de la CHX han llançat un missatge tranquil·litzador pel que fa a l’aigua per al consum humà i el proveïment urbà. Des d’aquest organisme han sigut clars: “No es preveuen problemes, ja que la seua garantia és prioritària”.

Plans municipals

A pesar d'això, Arancha Fidalgo ha remarcat la importància que els municipis disposen d'un pla d'emergència davant la sequera i que implanten, si cal, les mesures que contempla. A més, ha instat les administracions locals a realitzar campanyes de conscienciació i sensibilització dirigides a la ciutadania amb l'objectiu de fomentar l'estalvi quotidià de l'aigua.

Per a avançar en aquest sentit, la confederació organitzarà una jornada informativa per a ajuntaments el 12 d'abril.

L'última vegada que la CHX va haver d’adoptar mesures extraordinàries per la sequera va ser durant el període 2014-2019. En l’actual període hidrològic, la CHX assenyala que les precipitacions són menors que les dels últims 33 anys, la qual cosa fa preveure un important estrés hídric i, en conseqüència, un empitjorament quan comence el període de reg estival, que és quan hi ha més necessitat de recursos hídrics.

També et pot interessar

stats