El sistema Sénia-Maestrat entra en situació d'emergència per escassetat hídrica

 Aquesta situació suposarà restriccions en el reg, però no es contempla ara per ara cap limitació per a consum humà 

Panoràmica del pantà d'Ulldecona
Panoràmica del pantà d'Ulldecona / Shutterstock
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
05 de febrer 2024 - 15:06 Actualitzat: 05 de febrer 2024 - 17:07

L'alerta per sequera, present aquests dies a Catalunya i Andalusia, ja toca també la Comunitat Valenciana.L'Informe de Seguiment de la Sequera i l'Escassetat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) del mes de gener situa el sistema Sénia-Maestrat, que comprén el pantà d'Ulldecona —al nord de Castelló— en situació d'emergència per escassetat hídrica. És el mateix escenari en què està el sistema Palància - les Valls des del mes passat i que no es donava en aquest enclavament del nord valencià des del principis del 2018, quan l'índex d'estat de sequera prolongada va arribar fins a nivells d'emergència.

Segons l'últim balanç, amb data d'aquest mateix dilluns, el Sénia-Maestrat té embassats 1,18 hectòmetres cúbics (hm³), el 10,71% del total de la capacitat (11 hm³). Des d'octubre, la precipitació en aquesta zona sols ha permés arreplegar 35 litres per m³, sis vegades menys que en el mateix període del 2022. 

El pla especial per sequera contempla mesures per a fer front a aquesta problemàtica causada pel dèficit hídric, com el control sobre l'oferta i la demanda de l'aigua. De fet, segons informen des de la CHX, aquesta situació suposarà restriccions en el reg, però no està damunt de la taula cap limitació per a consum humà.

La situació d'emergència en el sistema Sénia-Maestrat es va viure per última vegada en 2018, quan l'embassament va estar pràcticament buit des de principis d'any fins a octubre, segons l'informe postsequera 2014-2019 que recull les dades de la situació en l'àmbit territorial de la CHX. La declaració es va prolongar més d'un any fins a setembre de 2019.

Escassetat en les comarques del nord

Les terres del nord valencià es troben en una situació de dèficit hídric pitjor que la del mes passat a causa de la falta de precipitacions, segons ha indicat la cap de l'Oficina de Planificació Hidrològica de la CHX, Arancha Fidalgo. Aquest escenari deriva de la situació d'emergència en què es troba el sistema Palància-Les Valls, igual que el mes passat i en què previsiblement l'acompanyarà Sénia-Maestrat i la prealerta del sistema Millars. "És a dir, tota la província de Castelló està en situació d'escassetat pitjor que la del mes passat perquè aquest mes no ha plogut, com en els últims sis mesos. Les precipitacions són menors, l'aportació en els rius ha disminuït, el volum embassat és menor i els nivells que reflecteixen la situació de les aigües subterrànies també s'estan reduint", ha explicat l'experta.

Per ara, a la Comunitat Valenciana no hi ha un altre sistema que previsiblement vaja a entrar en situació d'alerta. Sí que està en preemergència el de Millars, per la qual cosa les alarmes per la falta d'aigua estan pràcticament enceses en tota la província de Castelló. El sistema Palància, amb el Regajo, voreja el 25%; mentre que al Millars, el pantà d'Arenós està en el 45,92% i els d'Almansa i Onda compten amb un 72,3% i un 30,26%, respectivament.

A la Marina Baixa, les reserves estan al 21,39% de capacitat en l'embassament d'Amadorio i al 43,56% en el de Guadalest. El sistema Serpis, per la seua banda, es manté al 26,03%. I al Xúquer-Túria, el sistema Xúquer està al 83,12%, l'embassament de Tous al 21,26% i el de Benaixeve al 61,34%.

També et pot interessar

stats