AVA-Asaja critica que les ajudes per la sequera “tornen a deixar fora el raïm i l'oliva”

Considera que el govern discrimina aquests cultius de forma arbitrària

Raïm que no s'ha vendimiat a Utiel-Requena per la manca de demanda
Raïm que no s'ha veremat a Utiel-Requena per la manca de demanda / Ava-Asaja

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) llança una dura crítica al govern perquè “tornen a deixar fora” de les ajudes del Reial decret llei 8/2023 els productors de raïm i d'oliva. Aquest decret adopta mesures per a afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i Pròxim Orient, i també per a pal·liar els efectes de la sequera.

L'organització presidida per Cristóbal Aguado lamenta en un comunicat emés aquest dijous que l'executiu central haja oblidat de nou dos cultius fonamentals per a l'agricultura valenciana —el raïm i l'oliva—en les ajudes per la sequera. A més, totes dues produccions han quedat “greument minvades” per la falta de pluja en els dos últims anys.

Afirmen que, mentre altres cultius i ramaderies es beneficiaren d'ajudes directes en anteriors decrets, el Ministeri d'Agricultura perd ara una altra oportunitat per a rescabalar-se del seu error i torna a discriminar de manera arbitrària el raïm i l'oliva.

En aquest sentit, el responsable de la sectorial de vi de l’associació, José Luis Robredo, recorda que la sequera és la principal causa de la reducció global d'un 40% en la collita del raïm en la Comunitat Valenciana. I afirma que aquesta minva, unida a la crisi dels preus, sobretot del vi negre, deixa “un paisatge desolador” amb ceps secs i raïm per veremar. “No entenem, doncs, que el govern s'haja oblidat d'aquest cultiu en les ajudes per a la sequera i la guerra”, manifesta.

Per la seua part, Luis Julián Pérez, responsable de la sectorial d'oliva d’AVA-Asaja, explica que la producció d'oliva al camp valencià ha sigut la meitat d'una collita normal per la falta de pluja, i que en algunes comarques interiors com Utiel-Requena la minva ascendeix fins al 80%. Afirma que hi ha tan poc d'oli per a vendre que, malgrat l’elevat preu del producte, cada dia rep telefonades d'agricultors desesperats clavats en préstecs de modernització “que no poden arribar a fi de mes”.

AVA-Asaja també retrau al govern que excloga a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer de les exempcions aprovades per al regadiu a pesar dels negatius efectes de la sequera al camp valencià. L'àmbit territorial d'aplicació de les mesures únicament comprén les demarcacions hidrogràfiques del Guadiana, del Guadalquivir, del Segura i de l'Ebre.

També et pot interessar

stats