Pocs productes i de pitjor qualitat: el canvi climàtic minva la collita i apuja el preu de la cistella de la compra

L’arròs, la taronja, la carxofa o la col es veuen afectades per l’escassetat d’aigua i temperatures elevades

El canvi climàtic afecta la qualitat dels cultius i la cistella de la compra / À Punt NTC

Alguns productes locals que fins ara eren econòmics han viscut una pujada de preus; entre ells, l’arròs, la col o la taronja. El causant principal és el canvi climàtic: les elevades temperatures, l’escassetat d’aigua i la falta d’hores de fred alteren el ritme de creixement de les plantes i fan disminuir la producció. Cada vegada es cultiven menys productes i de pitjor qualitat. Els pocs que valen per a la venda es compren, en conseqüència, més cars. 

Les temperatures extraordinàries no són bon oratge: és un fet que denuncien les persones que treballen al camp. "El que tracta de fer la planta és traure la flor abans del que toca", conta Juan Carlos Poveda, agricultor i biòleg de l'Hort del Perigall, ubicat a Sant Antoni de Benaixeve, al Camp de Túria. Per aquest motiu, la calor fa que s’obtinguen poques carxofes, més xicotetes i massa molles. "Una minva del 30%", segons denuncia el biòleg.

Una baixada de qualitat i quantitat que es nota en la falta d'hores de fred, que acceleren el procés de maduració de les hortalisses i fa baixar la producció fins al 25%, en alguns casos. "La baixada de producció repercuteix en un augment del preu d'un 10% i després cal sumar un 20% del regadiu constant que fem a conseqüència de la calor", explica Hugo González, venedor de l'Hort del Perigall.

El preu del suc de taronja també s'ha duplicat durant els últims dos anys i es troba en màxims històrics. "Un caixó de taronges per a la indústria ja val més diners que el preu que tenien les taronges de primera l'any passat o anterior", segons ha dit Miguel Minguet, d'Ava-Asaja. Segons ha contat, "no només no hi ha producció ací, sinó a escala mundial". A més, pel que fa als cítrics, no només ha anat malament la collita, sinó que a més enguany els fruits són molt més petits del que és habitual. En compte de tindre el calibre adequat per a ser de primera qualitat, el 80% el tenen de tercera. “Són pràcticament olives, no tenen qualitat”, afirma en declaracions a À Punt el citricultor Vicent Pedro.

L'arròs és un altre dels cultius que ha baixat la producció i que més s'ha encarit, fins a un 16%. "Abans valia entre 64 i 65 cèntims. Hui dia, en el mateix supermercat, la marca blanca costa 1,35 euros", explica Minguet.

El pronòstic de futures campanyes a la Comunitat Valenciana no augura millors preus. El canvi climàtic impacta en la cistella de la compra i transforma els productes bàsics en objectes de luxe.  

També et pot interessar

stats