La calor fa germinar els cirerers de Planes fora de temporada

Les altes temperatures estan activant els cicles dels arbres i els llauradors temen que si no arriba el fred, la collita serà molt roïna

Cireres germinant en ple desembre a Planes / À Punt NTC

Ple mes de desembre i la calor a deshora fa germinar les cireres a Planes (Comtat). Un avançament que els llauradors no veuen amb bon ull i que podria complicar molt les coses de cara a la temporada de l'any que ve, que normalment comença entre l'abril i el maig, i acaba al juny.

Les altes temperatures estan activant els cicles naturals dels cirerers, que gasten les energies que encara els queden de l’any passat per a florir. El fet és molt negatiu per als agricultors perquè les flors i els fruits acabaran perdent-se.

Encara no se sap quina podrà ser la minva total, però el que realment preocupa és el que podrà passar si no arriba el fred. "Encara queda molt d'hivern i podria haver-hi un canvi, però ara en les previsions no ho veiem, i de segur que tindrem dificultats", explica Hilari Calabuig, president de la IGP Cireres de la Muntanya d'Alacant.

Les cireres necessiten moltes hores de fred i una parada hivernal. Així que, o arriba el fred ara mateix, o per quart any consecutiu la collita de la cirera a Planes serà molt deficitària.

Però aquesta calor inusual no afecta només la cirera, sinó que hi ha altres cultius que també s’estan veient afectats, com és el cas dels bròquils a Bigastre (Baix Segura). "Creixen molt de pressa i el que es consumeix no agarra la mida i la tendresa que ha d'agafar. Per tant, hi ha una disminució de producció", comenta José Vicente Andreu, president d'Asaja Alacant.

Les llimes de Bigastre també estan patint els efectes del clima. "Per la falta de pluja i les altes temperatures s'estan quedant molt xicotetes, en calibres que no són comercials", explica Andreu.

A Benicarló (Baix Maestrat), en canvi, la producció de carxofes s'accelera i a hores d'ara hi ha més producció que l'any passat, tot i que també presenten un calibre inferior.

També et pot interessar

stats