El camp adverteix que les noves mesures contra la sequera els beneficiaran molt poc

AVA-Asaja denuncia que el regadiu valencià queda exclòs del pla malgrat els efectes que està causant la falta de pluges 

el sector primari valencià considera que les ajudes a la sequera a penes tindran efecte a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha advertit aquest dijous que les mesures aprovades pel Consell de Ministres per a fer front a l'efecte de la sequera “beneficiaran poc” al camp valencià i, en tot cas, únicament a uns certs cultius de secà, la ramaderia i l'apicultura, “mentre que el regadiu valencià queda exclòs malgrat els efectes que la falta de pluges ja està ocasionant”.

L'organització presidida per Cristóbal Aguado valora les ajudes directes dirigides als ramaders i apicultors, però qüestiona el fons de 276,7 milions d'euros aprovat perquè "el govern espanyol encara no ha revelat a quins cultius i en quines zones d'Espanya els destinarà", ha criticat en un comunicat.

Respecte a l'augment de la subvenció del cost de les pòlisses per risc de sequera en cultius de secà, AVA-Asaja ha indicat que podrà beneficiar a les produccions que tenen una cultura de contractació perquè l'assegurança funciona bé, com són els casos del raïm i els cereals. Però, per contra, tindrà una “incidència mínima” en uns altres com l'ametler i l'olivar on a penes es contracta aquesta cobertura.

A més de les ajudes directes, fiscals i de liquiditat que, segons el parer d'AVA-Asaja "es queden curtes", l'associació titlla de “presa de pel” que el govern central "només" retarde el quadern digital d'explotació quatre mesos i insisteix a "deixar-lo en suspens i repensar-ho almenys fins a 2026, que és quan la Unió Europea estableix el termini màxim per a aprovar-lo.

Entre les mesures que AVA-Asaja troba a faltar ha destacat "un suport decidit al regadiu", especialment als agricultors i les entitats de reg que usen aigües subterrànies, ja que "han començat a regar tres mesos abans que l'any passat i han augmentat un 40% el consum d'aigua".

Aguado ha advertit que 2023 és un any molt sec i, encara que la Comunitat Valenciana no és la més castigada per l'escassesa d'aigua, gràcies al nivell que mantenen els embassaments, "les conseqüències negatives ja són evidents".

També et pot interessar

stats