El govern aprova un paquet d'ajudes per a la sequera de 2.190 milions d'euros

L'impacte econòmic de les deu mesures adoptades en aquest Consell de Ministres per a l'àmbit agrari és de més de 784 milions d'euros

Els ministres Teresa Ribera, Isabel Rodríguez i Luis Planas, després del Consell de Ministres
Els ministres Teresa Ribera, Isabel Rodríguez i Luis Planas, després del Consell de Ministres / J.P. Gandul
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 de maig 2023 - 14:56 Actualitzat: 11 de maig 2023 - 17:14

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dijous un reial decret de mesures que preveu destinar 2.190 milions d'euros per a afrontar la sequera i augmentar la disponibilitat d'aigua, 636 milions d'aquests per al sector agrari. L'impacte econòmic de les deu mesures adoptades per l'executiu per a l'àmbit agrari suma més de 784 milions d'euros, ha dit el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas.

Des de l'inici de l'any hidrològic, l'1 d'octubre de 2022 fins a aquesta mateixa setmana, el valor mitjà de les precipitacions a Espanya ha sigut un 27,5% inferior a la mitjana d'aquest període, una realitat que ha impactat de ple al sector agropecuari espanyol.

Les actuacions del Ministeri per a la Transició Ecològica per a fer front a la sequera preveuen duplicar d'ací a 2027 l'ús de l'aigua reutilitzada que en l'actualitat és del 10%, segons ha explicat la vicepresidenta tercera del govern, Teresa Ribera. A més, ha explicat unes altres de les actuacions dissenyades pel seu departament que inclouen la reducció dels cànons i les tarifes de les explotacions agràries afectades, així com un preu fix per a l'aigua dessalada perquè els agricultors puguen utilitzar-la a un preu assequible.

Entre les mesures aprovades, ha destacat el transvasament de 3 hectòmetres cúbics del Tinto i l'Odiel per a reduir la pressió sobre els aqüífers que alimenten el parc nacional de Doñana, en particular als voltants de Matalascañas. D'una banda, ha indicat que les mesures extraordinàries aprovades aquest dijous són a curt termini i d'"auxili immediat" però que formen part d'una "avanç" de les mesures perquè "el que passa hui no és una novetat".

Entre les mesures previstes per a ajudar els regants, aquest 2023 se'ls aplicarà una exempció del cànon de regulació i de la tarifa d'utilització de l'aigua. Aquesta exempció serà del 50% si el descens de la dotació entre el 40% i el 60%, i del 100% si supera el 60%. Els beneficiaris indirectes de les obres de regulació de la conca del Guadalquivir queden directament exempts del 50% d'aquestes quotes.

El govern espanyol assumirà les obres hidràuliques d’Alacant

Així mateix, el govern central assumirà les obres hidràuliques a Catalunya, Andalusia i Alacant. "Assumim obres que corresponen a altres administracions autonòmiques i que no s'han dut a la pràctica i per a les quals les administracions autonòmiques en territoris especialment afectats per la sequera i que ens han demanat ajuda", ha subratllat Teresa Ribera.

Així, declarades d'interés general, l'Estat assumirà la construcció de dessalinitzadores a Catalunya —una planta a Tordera, amb un cost de 220 milions—, a Màlaga i Almeria —200 milions—, així com la intensificació de la reutilització d'aigua a Alacant, amb una inversió de 224 milions.

És "obvi" que aquestes infraestructures no estaran operatives per a l’estiu, però és "obvi també" que els episodis de sequera seran cada vegada més intensos i greus a causa del canvi climàtic i es requereix un compromís especial "que va més enllà de la lectura que puguem fer de les competències de l'Estat i de les comunitats autònomes", ha dit la també vicepresidenta tercera del govern.

També et pot interessar

stats