El camp demana al govern que deixe en suspens l'obligatorietat del quadern digital d'explotació

AVA-Asaja assegura que molts productors no estan preparats per desconeixement informàtic i pels sobrecostos econòmics que comporta

El camp demana al govern que deixe en suspens l'obligatorietat del quadern digital d'explotació / À Punt NTC

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha reclamat aquest dilluns al govern que “deixe en suspens” l'obligatorietat d'emplenar el quadern digital d'explotació i flexibilitze al màxim tant l'entrada en vigor d'aquesta exigència com les obligacions estipulades “per a evitar un abandó brutal sobretot entre els petits i mitjans agricultors i ramaders”. Malgrat que la Unió Europea contempla per a 2026 el quadern digital, l’executiu espanyol ha sigut el primer país a imposar-lo. Entrarà en vigor l'1 de setembre d’enguany per a determinades explotacions i a partir de l'1 de juliol de 2024 per a la resta.

El president de AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, argumenta que el sector ja està emplenant un quadern d'explotació i està d'acord de fer cap a la digitalització, però decretar un quadern digital amb tanta precipitació significa un “canvi profund” en la manera de treballar la part administrativa. Així, apunta que una gran quantitat de productors no estan “en absolut” preparats pels desconeixements informàtics i pels importants sobrecostos econòmics que empitjoren la crisi de rendibilitat.

L'associació critica que en un sector on l'edat mitjana dels titulars supera els 64,4 anys a la Comunitat Valenciana, el govern espanyol —diuen— ha avançat aquest quadern sense establir un pla de formació als agricultors, sense especificar cap suport a aquells que no tenen mitjans digitals i sense aclarir que hi haurà organismes públics i gratuïts que tramiten adequadament el quadern digital a les persones interessades.

Quant als sobrecostos econòmics, Aguado adverteix que molts productors ja tenen bastant de treballar els camps i sobreviure amb prou faenes per a ara, a més, pagar els serveis d'administratius i enginyers agrònoms. “Estem davant d'una altra decisió política que contribueix a elevar els costos de producció i encarir els aliments, perquè després els polítics es tiren les mans al cap si puja la inflació”, ha lamentat.

També et pot interessar

stats