El preu de la taronja baixa un 18% al camp en l'últim any, mentre creix un 15% als supermercats

AVA-Asaja reclama al govern que pose en marxa una investigació a fons per a aclarir els motius que hi ha darrere d'aquesta evolució dispar de les cotitzacions en origen i en destinació

Collidors de taronja en un camp valencià
Collidors de taronja en un camp valencià / AVA-Asaja

Els preus de la taronja han descendit un 18% a peu de camp, mentre que han augmentat un 15% en els lineals dels supermercats durant l'últim any. Així ho recull un estudi elaborat per l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) a partir de les dades de la Llotja de Cítrics de València i l'observatori de preus d'Asaja en l'àmbit estatal.

En concret, la varietat de taronja Navel Lane Late, que es troba actualment en una fase avançada de recollida i comercialització, registra unes cotitzacions mitjanes en origen de 0,26 euros per quilo.

Aquesta quantitat suposa un 18% menys que el preu mitjà de fa un any quan els agricultors percebien 0,31 €/kg en una campanya amb un volum de collita similar.

Per contra, els consumidors espanyols paguen per aquesta mateixa varietat de taronja un 15% més que fa un any, i s'ha passat d'una mitjana d'1,65 €/kg el 2023 a 1,89 €/kg en 2024, d'acord amb aquest estudi.

AVA-Asaja, que ja havia denunciat la brusca caiguda dels preus dels cítrics, reclama al govern que pose en marxa una investigació a fons per a esclarir els motius que hi ha darrere d'aquesta dispar evolució de les cotitzacions en origen i en destinació.

A més, insta l'Agència d'Informació i Control Alimentari (AICA), dependent del Ministeri, que investigue, i si és el cas sancione, qualsevol contracte de compravenda de cítrics el preu dels quals estiga per davall dels costos mitjans de producció.

És evident que hi ha baules de la cadena alimentària que estan guanyant més a costa de productors i consumidors, i un govern responsable ha de vetlar per una cadena alimentària justa. Cristóbal Aguado - President d'AVA-Asaja

En aquesta línia, adverteix al ministre d'Agricultura, Luis Planas, que "les seues propostes són insuficients si no aporta transparència i equilibri a la cadena de valor, que és on es juga la rendibilitat dels productors i on cal estar vigilant per a garantir uns preus justos".

El president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, subratlla que "és curiós" el que està passant amb la taronja i altres productes agraris, però aquesta és la realitat. "Les persones que produeixen els aliments perceben menys diners en el camp i les persones que compren els mateixos aliments paguen més a la botiga".

"És evident que hi ha esclavons de la cadena alimentària que estan guanyant més a costa de productors i consumidors, i un govern responsable ha de vetlar per una cadena alimentària justa", ha dit.

També et pot interessar

stats