Els Vint-i-set volen eximir de sancions i controls ambientals de la PAC als xicotets agricultors

Inclou l'exempció per a les explotacions agràries de menys de deu hectàrees per a alleujar encara més la càrrega administrativa del camp

Protesta dels agricultors belgues per les pressions de preus, els impostos i la regulació ecològica, el dia d'una reunió de ministres d'agricultura de la UE a Brussel·les
Protesta dels agricultors belgues per les pressions de preus, els impostos i la regulació ecològica, el dia d'una reunió de ministres d'Agricultura de la UE a Brussel·les / Yves Herman (Reuters)

Els Vint-i-set, aquest dilluns, han donat suport a la relaxació dels requisits mediambientals que s'han de complir per a accedir a ajudes de la política agrària comuna (PAC) que va proposar la Comissió Europea el 15 de març. Inclou l'exempció de controls i sancions per a les xicotetes explotacions agràries, de menys de deu hectàrees, per a alleujar encara més la càrrega administrativa del camp.

Així ho ha secundat aquest dilluns el Comité Especial d'Agricultura, que s'ha reunit prèviament a la trobada de ministres europeus del ram que se celebra a Brussel·les. Una reunió en el qual està previst que els ministres ratifiquen el suport per majoria qualificada, atés que, segons ha avançat el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, només Alemanya ha expressat objeccions.

Planas ha recordat també que un total de 345.000 declarants es beneficiaran de l'exempció de requisits per als xicotets agricultors, la qual cosa suposa més del 50% del total.

Així mateix, el ministre ha destacat que aquest expedient es tramitarà amb caràcter d'urgència, per la qual cosa el president del Comité Especial d'Agricultura enviarà ara la carta d'oferta al Parlament Europeu, que s'espera que adopte la seua posició en primera lectura en el ple del 22 al 25 d'abril.

Tot seguit, el Consell adoptarà formalment el reglament, de manera que si tot avança segons el que es preveu, entrarà en vigor a la fi d'aquesta primavera i s'aplicarà amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener del 2024.

El principal objectiu d'aquestes propostes legislatives és alleujar encara més la càrrega administrativa per als agricultors de la UE i donar als agricultors i als estats membre més flexibilitat per a complir determinades condicionalitats mediambientals.

Aquesta nova mostra de solidaritat amb el sector se suma a la relaxació dels requisits mediambientals associats a les ajudes de la PAC que ja va anunciar l'executiu comunitari a la fi de febrer amb l'ànim d'apaivagar les mobilitzacions del camp a tot just tres mesos de les eleccions europees.

Revisió de les BCAMP

La Comissió també proposa una revisió específica de les BCAM 6, de cobertura mínima de sòl en els períodes més sensibles; BCAM 7, de rotació en terres de cultiu, i BCAM 8, de percentatge mínim de guaret, en la qual s'anima als estats membre que oferisquen més flexibilitat per al seu compliment.

A més d'aquests canvis específics, Brussel·les planteja que els estats membre puguen eximir a determinats cultius, tipus de sòl o sistemes agrícoles del compliment dels requisits sobre cultiu, cobertura del sòl i rotació o diversificació de cultius (respectivament, BCAM 5, 6 i 7).

Mesures addicionals

La Comissió ha suggerit també altres accions que podrien dur-se a terme a curt i mitjà termini, com la posada en marxa un observatori dels costos de producció, els marges i les pràctiques comercials en la cadena de subministrament agroalimentari.

A més, Brussel·les proposa millores específiques del marc jurídic actual establert en el reglament pel qual es crea una organització comuna de mercats de productes agrícoles, que impliquen reforçar les regles aplicables als contractes que els agricultors subscriuen amb compradors en la indústria alimentària o el comerç al detall, i enfortir les organitzacions de productors.

En la mateixa línia, suggereix la possibilitat de noves normes sobre aplicació transfronterera contra pràctiques comercials deslleials i ha compromés una avaluació exhaustiva de la directiva sobre pràctiques comercials deslleials en la cadena de subministrament d'aliments, en vigor des del 2021.

També et pot interessar

stats