Aguirre: "Els buròcrates de Brussel·les han aconseguit posar d'acord els agricultors contra les polítiques d'ecologia radical"

El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha negat a Les notícies del matí que el seu partit, Vox, estiga darrere de les protestes d'agricultors i ramaderes convocades al marge de les principals organitzacions i sindicals

El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca José Luis Aguirre / À Punt NTC

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre simpatitza amb les protestes del sector agrícola i ramader que van arrancar fa una setmana. Les "comprén" i les considera "legítimes", segons ha manifestat a Les notícies del matí, on ha secundat els arguments contra "l'excessiva burocràcia" i la legislació "inassumible" de la Unió Europea. "Els buròcrates de Brussel·les han aconseguit posar d'acord agricultors amb interessos molt diferents contra aquelles polítiques d'ecologia radical (...), aquell enemic comú que han trobat en les polítiques de l'Agenda 2030 i l'agricultura de la granja a la taula", ha afirmat als micròfons d'À Punt. Les declaracions tenen lloc 24 hores abans de la reunió que Aguirre i el president de la Generalitat mantindran amb les principals organitzacions agrícoles i ramaderes.

En opinió del conseller, s'ha deixat els productors "quasi sense recursos i amb les mans nugades", per una burocràcia que "excedeix les seues capacitats". "No poden passar-se la vida davant l'ordinador abans que al camp o l'embarcació pesquera", ha insistit Aguirre, que ha criticat el fet que la Comissió Europea haja "anteposat criteris mediambientalistes sobre els productius, posant en risc la producció per l'eliminació dels fitosanitaris", que segons ha recordat "s'exigeix només en sòl de la UE" i no a les importacions, fet que causa un desequilibri a favor del producte de països tercers.

S'han anteposat criteris mediambientalistes als productius, posant en risc la producció per l'eliminació dels fitosanitaris

Considera un pegat la decisió de la presidenta de la CE de suspendre l'aplicació de la normativa per a reduir un 50% l'aplicació de fitosanitaris al camp europeu, després de les protestes del camp europeu a Brussel·les però també pocs mesos abans de la campanya de les eleccions europees. En opinió d'Aguirre, només "s'aconseguirà retardar les gestions".

Aguirre ha negat que Vox estiga al darrere de les protestes no convocades d'una part del sector, que han animat al marge dels sindicats i les associacions agràries grups com l'autoanomenada plataforma 6F, malgrat la coincidència en part de l'argumentari. "Radicalment no", ha respost a la pregunta, si bé ha destacat que "qui estiga darrere no és el més important, sinó les reivindicacions en si".

"Radicalment, no. Vox no està darrere les protestes"

Entre aquestes hi ha una eficàcia més gran en l'aplicació de la llei de la cadena alimentària per a garantir preus justos en origen. El conseller ha assumit que "cal pegar una volta a la norma", perquè "no funciona" i ha defés el paper de la nova direcció general específica sobre la matèria per a ajudar a corregir la situació.

Sobre la rendibilitat de l'activitat agrícola, ha advertit que l'estructura minifundista de la producció valenciana deixa un percentatge important de les explotacions fora de les ajudes de la política agrària comunitària, que considera allunyada de la realitat mediterrània i que, segons ha destacat, "disminueix els beneficiaris en cada revisió". Aguirre creu que la supervivència passa, entre altres factors, per augmentar la grandària de les explotacions, i ha anunciat una "actualització" de la llei d'estructures agràries en aquest sentit. "Volem afavorir el dimensionat de les explotacions, perquè la mida és un factor de competitivitat", ha anunciat.

La mida és un factor de competitivitat. Actualitzarem la llei d'estructures agràries per a afavorir que es dimensionen les explotacions

Un altre dels problemes que afecten el camp és la sequera. Aguirre ha destacat que el seu departament ha instat el Ministeri d'Agricultura a reclamar un fons de crisi previst en l'anterior PAC per a pal·liar l'escassetat d'aigua per als cultius com el raïm i l'olivar, una petició en què insistirà directament dimecres a Brussel·les. El conseller ha anunciat la reserva d'un paquet de fons per a ajudes, en cas que continue la sequera, a més d'altres cinc ja anunciats per a millores en el regadiu.

La sequera dona la raó als que hem defés la interconnexió de conques i infraestructures

Mesures "serioses, reals i factibles" que ha contraposat a la política hídrica del govern espanyol. "Si s'haguera executat el pla hidrològic de l'Ebre, no caldria enviar aigua de Sagunt en embarcacions a Barcelona (...) Aquestes etapes de sequera ens donen la raó als que hem defés la interconnexió de conques i infraestructures per a guardar aigua d'èpoques de bonança per als moments de sequera", ha explicat.

També et pot interessar

stats