Protestes al camp. Qui hi ha darrere de la Plataforma 6F?

Alguns membres vinculats a l’extrema dreta, com la valenciana Lola Guzmán i Xaime da Pena, lideren les protestes agrícoles. Molts professionals reivindiquen que les reivindicacions són legítimes i que no estan lligats a cap moviment polític 

Qui hi ha darrere de la Plataforma 6F? / À Punt NTC

El lideratge mediàtic de les protestes del camp convocades al llarg d'aquesta setmana l'ha assumit la Plataforma 6F, una organització presentada fa pocs dies i que està encapçalada per persones vinculades a col·lectius d'extrema dreta. Les principals organitzacions agràries adverteixen del risc que es diluïsca la reivindicació, mentre que molts dels professionals agraris que s'han sumat a les protestes volen desmarcar-se també de qualsevol intent de politització. 

Des del primer moment, la valenciana Lola Guzmán, que s'autodefineix com a impulsora del moviment, ha assumit el protagonisme a l'hora de traslladar el missatge: “Jo soc qui va donar el tir d’eixida i qui va despertar la meua gent, hem creat una plataforma en menys d’una setmana”, diu a les seues xarxes socials.

Guzmán va estar en les llistes d'Unió Valenciana a Loriguilla (Camp de Túria) en les eleccions municipals del 2003 i en els últims anys ha sigut obertament simpatitzant de Vox, tot i que se n'ha desmarcat en els últims mesos perquè, segons considera, “són la mateixa cançó de sempre”. Guzmán, a més, s'ha manifestat en diversos posts en xarxes socials contraris a les vacunes i a l'ús de la mascareta, també als objectius marcats per l'Agenda 2030, i atribueix la sequera a teories conspiratòries com la dels chemtrails.

En el primer dia de les protestes del camp valencià, les del 6 de febrer, va aparéixer al costat de Ricardo Ferris, l’excomissari de la Policia Nacional destituït després de participar en un acte de Vox on va vincular la migració a la delinqüència. Guzmán, a més, també va participar en les manifestacions davant de la seu del PSOE al novembre contra la investidura de Pedro Sánchez. 

Aquest dissabte, en una concentració organitzada per la Plataforma 6F als voltants de l'estadi Metropolitano de Madrid en el cinqué dia de protestes, Guzmán es va dirigir als agents de la policia que estaven desallotjant l'acte: "Criminals, si alceu la porra contra un espanyol, ens les veurem". A més, va afegir: "Vos va matar a pocs, l'ETA, fills de puta".

Un altre dels noms destacats de la plataforma és l'advocat gallec Xaime da Pena, encarregat de pagar la lona que l’empresa Desokupa va penjar a Madrid a principis de juliol del 2023, abans de les eleccions generals, per a atacar el president del govern espanyol i les forces d'esquerres. El lletrat assumeix la direcció jurídica de la plataforma.

Des de les organitzacions agràries no amaguen la preocupació perquè missatges d'extrema dreta que res tenen a veure amb el camp afecten el fons de la reivindicació. El president d’Asaja Alacant, José Vicente Andreu, adverteix que aquests grups “espontanis” transmeten missatges “molt incoherents”: “Què tindrà a veure el finançament dels partits amb les reivindicacions del sector agrari?” 

En la mateixa línia, el secretari general de la Unió Llauradora i Ramadera, Carles Peris, afirma que aquests discursos “estan molt a prop dels de l’extrema dreta, que volen aprofitar la situació”.

Per la seua banda, molts dels professionals que ixen als carrers i les carreteres reivindiquen que les seues reivindicacions són legítimes i que no estan lligats a cap moviment polític.

La Plataforma 6F no té pàgina web i totes les seues xarxes socials remeten a una campanya de micromecenatge. 

També et pot interessar

stats