Transportistes i agricultors convocats per la plataforma 6F iniciaran una aturada indefinida

La cinquena jornada de concentracions agrícoles ha avançat sense grans incidències a les carreteres espanyoles

Un grup d'agricultors talla l'AP-7 a Los Alcázares (Múrcia) a l'espera de si finalment s'executa l'acció sobre Madrid anunciada per la plataforma 6F / EFE (Marcial Guillén)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 de febrer 2024 - 07:56 Actualitzat: 10 de febrer 2024 - 19:39

La Plataforma Nacional per la Defensa del Transport, que no és la majoritària, però que agrupa milers de transportistes per carretera autònoms i pimes, ha decidit aquest dissabte de vesprada en una concentració als voltants de l'estadi Metropolitano de Madrid iniciar una aturada indefinida conjunta amb els agricultors i ramaders convocats per la Plataforma 6F.

De fet, la delegada a la Comunitat Valenciana de la Plataforma Nacional per la Defensa del Transport, Rosa Santasfelicitas ha informat que els representants valencians es reuniran aquest mateix dissabte a la nit per a articular les accions de protesta que tindran lloc en els pròxims dies. "L'aturada comença des d'ara mateix", ha assenyalat Santasfelicitas.

L'agrupació de transportistes, que el març de 2022 va promoure una vaga de vint dies que va arribar a posar penjant d'un fil la cadena de distribució, ha fet aquest pas sense el suport del Comité Nacional del Transport de Mercaderies per Carretera (CNTC), l'òrgan interlocutor del sector amb el govern, en el qual no està representada.

La plataforma havia convocat una reunió "nacional" per a ratificar la decisió de paralitzar de manera indefinida l'activitat "juntament amb el sector primari". Vora uns 2.000 manifestants, entre agricultors i transportistes, han votat quasi per unanimitat continuar amb la protesta.

Tot i el suport de part dels transportistes a les demandes del sector primari, la junta directiva de la Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística ja havia decidit no sumar-se ni a la convocatòria d'aquest dissabte ni tampoc a l'aturada indefinida.

En el cinqué dia de mobilitzacions del camp, els agricultors i ramaders del conjunt de l'estat espanyol s'han mobilitzat durant aquest dissabte en manifestacions a diversos punts de la geografia espanyola sense que s'hagen originat grans incidències. Es tracta de concentracions no oficials, convocades a través de les xarxes socials per productors independents sota el paraigua de la Plataforma 6F, al marge de les principals organitzacions agràries, i que tampoc han estat comunicades ni autoritzades per la delegació de govern espanyol.

Així, durant aquest dissabte, la Direcció General de Trànsit ha informat sobre diverses retencions per qüestions d'ordre públic. A casa nostra, la primera incidència s'ha originat a partir de les 7:00 hores en l'A-3 a l'altura de Xiva (Foia de Bunyol), que ha sigut dissolta al voltant de les deu del matí. Aquesta vesprada, al voltant de les 17:00 hores, s'ha registrat el segon incident en la nacional N-332 per La Cenia (Baix Segura), fins on agricultors murcians que havien tallat l'AP-7 aquest matí a Los Alcázares s'han traslladat i han ocasionat un embós de quasi un quilòmetre en els dos sentits.

Un dels objectius inicials de la plataforma era tallar el trànsit i els accessos a Madrid aquest dissabte i aconseguir arribar fins al centre de la ciutat per a protestar davant de la seu del PSOE, al carrer Ferraz. Un propòsit que no s'ha arribat a executar. A més, segons ha informat la delegació de govern espanyol a Madrid, no s'ha produït cap tall de trànsit "ni incidents remarcables" derivats de les mobilitzacions agràries.

Per a aquesta quinta jornada consecutiva de mobilitzacions, el Ministeri de l'Interior i la delegació del govern havia coordinat un dispositiu de seguretat amb més de mig miler d'agents de la Unitat d'Intervenció Policial de la Policia Nacional, més coneguts com a antidisturbis.

Sánchez insisteix a reforçar la llei de cadena alimentària

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reiterat aquest dissabte en un acte a Vigo, emmarcat en la campanya de les eleccions gallegues, que l'executiu reforçarà la llei de cadena alimentària perquè el sector primari no venga a pèrdues.

Sánchez ha assegurat que “el govern d'Espanya està amb el camp, amb els seus agricultors, amb els seus ramaders i també amb el sector de la pesca”. Els treballadors que es dediquen a aquestes professions, ha recordat Sánchez, “no necessiten discursos, ni negacionistes, ni antieuropeistes”, com els que considera que mantenen tant el PP com Vox, sinó que requereixen “recursos com els quatre mil milions d'euros que s'han aportat en els dos últims anys al sector primari”.

També et pot interessar

stats