Les protestes dels agricultors tallen de manera intermitent l'A-3 per Xiva

Retencions d'un quilòmetre a primera hora i talls intermitents durant tot el matí, en la cinquena jornada de mobilitzacions del camp valencià

Agricultors tallen l'A-3 a Xiva / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 de febrer 2024 - 08:31 Actualitzat: 11 de febrer 2024 - 07:41

Els agricultors i ramaders valencians han continuat en el cinqué dia de mobilitzacions. A primera hora del matí d'aquest dissabte, un grup de llauradors a peu han mantingut tallada de manera intermitent l'A-3 en el quilòmetre 327 en sentit cap a Madrid, al terme de Xiva (Foia de Bunyol). Aquestes protestes no oficials, convocades al marge de les principals organitzacions agràries, i que tampoc estan autoritzades, s'han iniciat cap a les 7:00 hores i han provocat retencions fins a un quilòmetre en aquesta carretera. Els antidisturbis han desallotjat de manera pacífica els manifestants, entre els quals no hi ha cap detingut, poc abans de les 10:00 hores i la circulació ha quedat completament restablerta, segons ha confirmat la delegació del govern.

No obstant això, al voltant de les 11:30 hores han tornat a registrar-se talls intermitents i un quilòmetre de retencions en el mateix punt. La circulació es tallava durant cinc minuts, en que els agricultors impedien el pas dels vehícles i després es restablia el trànsit. Esta acció s'ha repetit diverses vegades.

Una hora després, al voltant de les 12:30 hores, la Guàrdia Civil ha tornat a dissoldre la concentració i, novament, per segona vegada durant el matí, la circulació al trànsit ha quedat completament restablerta.

L'estratègia seguida pels manifestants, molts d'ells organitzats a través de grups de WhatsApp, sembla estar canviant segons les explicacions que han donat a À Punt NTC. "Ja no traiem els tractors, hem vist que a peu fem molt més", afirma José Cortés, un dels manifestants i fill de llauradors i ramaders de Xiva. "Continuarem fins que siga necessari, el sector està molt malament i açò no se solucionarà en un sol dia".

Els conductors, als quals se'ls ha impedit el pas, i amb els que ha pogut parlat À Punt, en general donen suport i entenen les mobilitzacions: "És una injustícia tot el que els està passant, ho entenem i empatitzem. Tenen tot el dret a fer allò que estan fent", explica veí de Castellar sorprés a la carretera per les concentracions. "Agraïsc molt el que fan, hauríem de donar-los més suport i eixir tots al carrer", declara una altra conductora.

"Estem defenent el pa de les nostres famílies i la butxaca de tota la societat", reivindica Alberto, un llaurador de Xest que aquest dissabte participa en les protestes.

"No podem admetre productes que venen de fora, perquè ací ens exigeixen tantes coses i al final la gent acaba comprant el producte que ve de fora", adverteix Eliseo Martínez, agricultor i ramader de Xiva que denuncia que no estan tenint "cap suport de la societat, només protestem els agricultors i els ramaders".

El president de la Generalitat, Carlos Mazón va anunciar aquest divendres que es reunirà dimarts proper amb totes les associacions d’agricultors de la Comunitat Valenciana al Palau de la Generalitat. A més, va manifestar que la Generalitat farà el màxim esforç per a ajudar-los i també va ressaltar que s'ha augmentat "un 13% les ajudes a les asseguradores".

Les protestes agràries convocades durant els últims dies reclamen una política agrària comuna (PAC) ajustada a la realitat agrícola i ramadera espanyola, amb menys burocràcia (sobretot per als productors menuts), més flexibilitat en les exigències ambientals o mesures de suport per a compensar l’impacte del canvi climàtic. També parlen de "competència deslleial". Demanen que els productes agraris que s'importen complisquen la normativa europea, particularment la fitosanitària, de la mateixa manera que s'exigeix als productors locals. I volen que s'eliminen les bonificacions dels ports valencians a països tercers, que la Unió estima en una forquilla d'entre un 30% a un 40% de les taxes portuàries.

A la Comunitat Valenciana hi ha convocades noves mobilitzacions el dijous 15 al port de Castelló de la Plana; el divendres 16 de febrer, a Alacant i el dijous 22 al port de València.

També et pot interessar

stats