AVA-Asaja demana a les administracions investigar la "brusca caiguda" del 30% del preu dels cítrics

Segons la Llotja de Cítrics de València, la cotització de les taronges ha arribat a desplomar-se fins a un 30% en l'últim mes; en el cas de la varietat Navel Lane Late ha passat de 0,36 a 0,25 euros per quilo

Recollida de taronges
Recollida de taronges / Europa Press

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha demanat a la Generalitat i al govern espanyol que duguen a terme una investigació a fons per a esclarir les causes de la "brusca caiguda" del preu d'origen dels cítrics.

Segons la Llotja de Cítrics de València, la cotització de les taronges ha arribat a desplomar-se fins a un 30% en l'últim mes; en el cas de la varietat Navel Lane Late ha passat de 0,36 a 0,25 euros per quilo.

En varietats més tardanes, la Valencia Late ha arrancat les seues operacions amb 0,21 €/kg, una xifra que també se situa per davall dels costos de producció.

Respecte a les mandarines, les varietats que major descens de valor han patit a peu de camp són l'Orri (-22%) i l'Ortanique (-17%), segons ha informat l'organització agrària en un comunicat.

Exigeix inspeccions d'ofici als operadors comercials i cadenes de distribució

AVA-Asaja ha exigit una intensa campanya d'inspeccions d'ofici als principals operadors comercials i cadenes de distribució "per a descartar pràctiques anticompetitives, i fins i tot un possible contuberni, ja que, amb les dades oficials disponibles de la Comissió Europea, cap factor tècnic per si sol pot explicar de manera decisiva aquest enfonsament tan acusat dels preus que perceben els productors".

Així mateix, ha instat l'Agència d'Informació i Control Alimentari (AICA), dependent del Ministeri d'Agricultura, a investigar, i si és el cas sancionar, "qualsevol contracte de compravenda de cítrics amb un preu per davall dels costos mitjans de producció".

D'acord amb l'organització agrària, els primers senyals de la crisi citrícola van ocórrer al gener, quan algunes varietats de mandarines com la Clemenvilla o l'Hernandina "van tindre greus problemes de comercialització i, fins i tot, va haver-hi molts camps que es van quedar sense recol·lectar per falta de demanda".

Competència deslleial de països tercers

Així mateix, afig que bona part de les taronges, que tenien preus "raonables", des de febrer també han caigut per davall del llindar de rendibilitat. Segons AVA-Asaja, part del sector, sobretot del comerç privat i el cooperativisme, "tiren tota la culpa a un factor extern com són les importacions foranes".

En aquesta línia assenyala que, d'acord amb dades de la Comissió Europea facilitades per AILIMPO, la importació a la UE de taronges procedents de països tercers des d'octubre fins a febrer va ser de 263.437 tones, un 5% menys que en el mateix període de l'any anterior.

L'exportació de taronges d'Espanya a la UE va ascendir a 580.337 tones, la qual cosa manté la quota de mercat entorn del 70% en una campanya en què la collita ha minvat a causa d'adversitats climàtiques.

Amb tot, AVA-Asaja ha reiterat la seua "indignació davant l'estratègia comercial de la UE, que fomenta la competència deslleial de països tercers, a costa de sacrificar els seus productors. Així, ha destacat l'"enorme potencial de creixement d'Egipte", que ha superat per primera vegada Sud-àfrica en enviaments de taronges durant aquest tram de la temporada, amb 115.022 tones, la qual cosa suposa un increment del 56% respecte a l'exercici precedent.

En aquest sentit, l'organització agrària ha reclamat a Brussel·les que revise l'acord comercial que la UE té subscrit amb Egipte, així com amb altres països com Sud-àfrica, Turquia i el Marroc, a fi d'"avaluar l'impacte present i futur sobre el sector citrícola europeu, tenint en compte l'increment de superfície que han plantat en els últims anys, i evitar l'entrada de noves plagues i malalties a Europa".

També et pot interessar

stats