Planas insta les comunitats autònomes que assumisquen les seues responsabilitats en agricultura

Aguirre critica que les mesures del Ministeri arriben tard i que el reforç a la llei de cadena alimentària és “clarament insuficient”

Luis Planas en la reunió del Consell Consultiu de Política Agrícola Comuna
Luis Planas en la reunió del Consell Consultiu de Política Agrícola Comuna / Ministeri d'Agricultura

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha instat a la responsabilitat de les comunitats autònomes perquè, en l'àmbit de les pròpies competències, “s'impliquen” en l'adopció de mesures que donen resposta a les preocupacions dels agricultors i ramaders, enmig de les protestes del sector del camp per a denunciar la situació “crítica” que viu.

Planas ha presidit aquest dilluns a la vesprada, per videoconferència, la reunió del Consell Consultiu de Política Agrícola Comuna, en la qual ha demanat als consellers “col·laboració i suport” per a l'aplicació de les díhuit mesures compromeses pel govern espanyol en l'última reunió amb les organitzacions agràries. En aquest sentit, segons ha detallat el Ministeri en un comunicat, el seu titular ha recordat durant la trobada que l'article 148 de la Constitució Espanyola estableix que les comunitats autònomes "podran assumir competències en l'agricultura i ramaderia, d'acord amb l'ordenació general de l'economia". 

Així mateix, ha defensat el treball conjunt del govern espanyol i les comunitats autònomes, "siga quin siga el color polític", per a donar "respostes ràpides i estructurals a la situació de la crisi actual" en el sector primari.

En la reunió d'aquest dilluns, Planas s'ha referit, entre altres aspectes, a la millora de la planificació i coordinació de les inspeccions, perquè una mateixa explotació agrària no en reba més d'una en un any. A més, ha plantejat la coordinació de les convocatòries d'ajudes a la primera instal·lació de joves agricultors i ramaders, que es fan a través de les comunitats autònomes, perquè "s’efectuen cada any en un termini predeterminat".

Aguirre creu que les mesures de Planas arriben tard

Per la seua banda, el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, que ha participat en la reunió, ha qualificat de "resposta tardana" les díhuit mesures que ha anunciat Planas, i ha valorat que "moltes estan buides de contingut". "Tots els esforços són pocs per a donar suport al relleu generacional, el futur del nostre camp, però l'única cosa que farà atractiu el camp per als nostres joves serà garantir-ne la rendibilitat", ha afirmat.

Sobre les mesures referents a reforçar la llei de la cadena, el conseller ha assenyalat que "són clarament insuficients i no aporten cap solució real al problema". "Ja ens trobem en plena campanya de tramitació de la PAC. Els productors necessiten saber ja si han de sembrar o no, què sembrar, si cal deixar terra sense producció o no. I tot això, ho necessitaven saber abans de l'1 de febrer".

Quant a les particularitats de la Comunitat Valenciana, el conseller ha reiterat que el règim simplificat de xicotets agricultors podria ser beneficiós per a la regió, "però no serveix de res si prèviament s’ha deixat fora del sistema gran part dels d'agricultors". En aquest sentit, ha lamentat que "el 60% dels agricultors de la Comunitat Valenciana no estan dins de la PAC. Per això no poden tindre un complement a les seues ajudes".

També et pot interessar

stats