El govern anuncia la creació d'una agència de control alimentari i elimina l’obligatorietat del quadern digital

El ministre Planas s'ha reunit aquest dijous de vesprada amb el sector agrari per tractar la situació del camp, en una trobada que ha qualificat de "positiva", a pesar de no haver tancat cap acord

Planas es reuneix amb representants del sector agrari
Planas es reuneix amb representants del sector agrari / Kiko Huesca (Efe)

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha anunciat aquest dijous que el govern crearà una agència estatal d'informació i control alimentari per a reforçar la inspecció de les infraccions al llarg de la cadena alimentària, i farà més vigilància a les importacions dels mercats de tercers. A més, el departament eliminarà l'obligatorietat d'implantar el quadern digital de camp, una de les qüestions més polèmiques de la legislatura anterior. 

Així ho ha fet públic en una roda de premsa davant dels mitjans de comunicació, després de concloure la trobada de més de dues hores amb diverses organitzacions professionals agràries. S'ha reunit amb l'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja), la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) i la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders (UPA). 

Les protestes i tractorades del camp per a denunciar l'agònica situació que travessen s'han intensificat en els últims dies. Aquest dijous s’ha viscut la desena jornada de mobilitzacions arreu d’Espanya. A la Comunitat Valenciana, les marxes han tingut lloc al port de Castelló i al centre de la ciutat de València. 

Segons ha explicat Planas, l'agència tindrà per objecte incrementar des del punt de vista administratiu la capacitat que en l'actualitat té l'òrgan autònom del Ministeri d'Agricultura amb el mateix nom que l'agència estatal. Al llarg de la trobada no s’ha tancat cap acord però, així i tot, el ministre l’ha qualificada de "positiva" i s’ha emplaçat a tindre’n una nova després que els ministres europeus es reunisquen en el Consell d’Agricultura el 26 de febrer a Brussel·les. 

Durant la roda de premsa, Planas ha anunciat un paquet sòlid de mesures que traslladarà als ministres i també als consellers de les comunitats autònomes en una nova reunió que tindrà lloc el pròxim dilluns. 

Paquet de mesures i propostes

  1. Creació de l’agència estatal d’informació i control alimentari. Naix amb l’objectiu d’incrementar la capacitat de control i inspecció que du a terme l'actual Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA), dependent del Ministeri d’Agricultura. 
  2. Reforç i coordinació amb les comunitats autònomes. 
  3. Posada al dia dels plans d’inspecció de l’AICA i la futura agència estatal d'informació i control alimentari. Buscarà identificar els sectors on s’han de fer les inspeccions d’ofici.
  4. Publicació dels totals de les sancions greus i molt greus. En cas que una persona física o jurídica cometa sancions greus o molt greus, es podrà fer públic i –diu el ministre– això “serà molt pedagògic”. “El dany reputacional és tan important com la sanció econòmica”, ha afegit.
  5. Proposta a la Comissió Europea d’actualitzar la directriu 633/2019. Planas ha remarcat que la llei de cadena alimentària està tenint resultats positius per als llauradors i ramaders i ha posat com a exemple el sector lacti. 
  6. Eliminar les fotografies georeferenciades en les declaracions dels llauradors i ramaders. “És una càrrega innecessària i supèrflua”, ha valorat. 
  7. Restaurar el règim dels xicotets agricultors, simplificat fins a una quantitat de 5.000 euros, amb l’objectiu que estiguen sotmesos a menys controls i menys càrrega administrativa.
  8. Ampliar el catàleg d’ecoesquemes per a classificar les zones especialment àrides. 
  9. Donar-li un caràcter voluntari al quadern digital, tot i que se n’incentivarà la posada en marxa. “És un instrument fonamental per al present i futur d’una producció alimentària sostenible, però està vist que el sector el veu com una dificultat”, ha manifestat.
  10. Defensa del principi de reciprocitat en la utilització dels productes fitosanitaris en la producció alimentària. Planas ha detallat que es coneix com a clàusula espill: “El que està prohibit ací, no pot usar-se en un tercer país importador”. 
  11. Instar la Comissió Europea a una millora en l’eficàcia en el control duaner.  
  12. Reorganització de la inspecció en frontera q Espanya per a millorar l’eficàcia dels controls. 
  13. Quan les substàncies no estiguen autoritzades en la Unió Europea, i l’Eurocambra no haja establit el nombre màxim de residus, Espanya l’establirà en zero. “Si està en un nivell superior a zero, no podrà entrar”, ha reiterat. 
  14. El 2024, pel que fa al pla d’assegurances agràries, mantindre la subvenció a les primes de 284 milions d’euros. A més, es continuaran adaptant les línies a les condicions climàtiques de sequera i calor. “Hem fet un esforç i ens comprometem a continuar donant suport”, ha dit Planas.
  15. Compromís del govern espanyol a mantindre els incentius en vigor. Es mantindran les deduccions del 35% a la factura gasoil i del 15% al plàstic. 
  16. Convocatòria del Fòrum de la Ramaderia Extensiva, amb l’objectiu d'abordar una de les preocupacions del sector. El govern espanyol convocarà les comunitats autònomes en una conferència sectorial per tractar aquest cas. 

Les organitzacions mantenen les protestes tot i valorar la reunió de positiva

En acabar la reunió, les organitzacions professionals agràries han deixat clar que mantindran les mobilitzacions que segueixen en l'agenda. Malgrat que el titular del ram ha valorat de "positiva" aquesta reunió, les associacions han assenyalat que encara queda molt camí per recórrer i que falten moltes concrecions que ara mateix no tenen.

Així, esperaran almenys a la setmana vinent perquè es creuen els grups de treball i, en conseqüència, saber si disposen de les concrecions necessàries per a donar una valoració definitiva de les mesures presentades pel Govern.

"Quan tinguem concretats els blocs que hui hem vist dins d'aquesta reunió, perquè tindrem una opinió. Jo tinc l'esperança que podrem introduir les coses interessants, les reals i les que realment preocupen hui l'agricultor i el ramader d'aquest país. Com tinc l'esperança que això serà així perquè, sens dubte, la valoració de la reunió serà molt més positiva. Ara mateix és un pas cap avant, però ens queda molt camí per a recórrer", ha afirmat el secretari general de COAG, Miguel Padilla.

També et pot interessar

stats